Aerial-jooga ja SELKÄ

aerial jooga ilmajooga Apr 18, 2022

Selkä; 7 kaulanikamaa, 12 rintanikamaa, 5 lannenikamaa, ristiluu ja häntäluu. Ruotomme peruspilarit. Sekä tietenkin selän lihakset, tukemassa rankaa. 

Selän normaali toiminta edellyttää sekä tukea, että liikkuvuutta. Erityisesti tuki on tärkeää normaalille toiminnalle. Elämä ja ikäkin ovat tietenkin riskitekijöitä, näin provokatiivisesti sanottuna. Vammat ja rappeumat heikentävät rangan tukevuutta.

Nämä ovat oma asiansa, mutta tässä artikkelissa keskitymme enemmän liikkumattomuuden tai virheasentojen tuomiin ongelmiin, selän lihaksiin, niiden tuen ja liikkuvuuden ylläpitoon Aerial-joogan näkökulmasta.

Vahvat tukevat ja liikkuvat selän lihakset suojelevat rankaasi, nuoruudenlähdettäsi. Tässä paljastetaan nyt suuri salaisuus :) - terve, liikkuva selkä pitää meidät nuorena.

Kaupungistuminen, teollistuminen, sisätiloihin siirtynyt työskentely, autossa istuminen, tietokoneen edessä pitkään istuminen on tehnyt meistä passiivisempia, kehomme ei ehkä saa arkiliikettä ihan samalla tavalla kuin ennen.

Elämme aikalailla passiivista elämää. Vaikka elämä saattaa tuntua siltä että kiirettä pitää ja säpinää on, mutta tarkemmin asiaa tarkastellen se mitä kehomme hyvinvointi tästä hustlaamisesta saa on usein vain jumeja.

Arkiliike on tärkeää, joskus vaan käytännön asiat sanelevat sen että ei voi esim. työmatka-liikkua tai ei ole puutarhaa mitä hoitaa, silloin on tärkeää varata erillinen aika liikunnalle. Liikunnalle omistettu erillinen aika on myös arvokasta arkiliikkeen lisäksi. Silloin keskityt pelkästään siihen asiaan, voit halutessasi muokata kehoa, hoivata erityisesti tiettyjä kehon osia, mutta liikuntahetkesi ovat myös hellimässä mieltä, auttavat keskittymään ja vapauttamaan paineita myös mielestä. Valitse siis lajisi niin että nautit siitä.

Tämä passiivisempi elämäntapa on johtanut myös siihen, että kehomme saattavat kipuilla. Me istumme paljon ja nojaudutaan eteenpäin, joka sitten ajan kanssa voi tuoda ongelmia esim selän alueelle

Liikunnan ja tässä käsiteltävän Aerial-joogan ei ole tarkoitus olla ainoa hoitokeino, jos selkäsi kipuilee niin toki lääkärin on sitä hyvä tutkia ja samalla saat kenties ohjeita siitä minkälaista liikettä selkäsi kaipaa

Kipuja selkäpuolella

Istuvasta elämäntavasta saattaa puuttua luonnollinen liike. Liikkuvuus ja tuki ovat edellytyksenä selän toiminnalle. Selkärangan toiminta koostuu useammasta liikesuunnasta. Nikamien välillä tapahtuu liikettä - eteentaivutus, taaksetaivutus, kierto ja sivuttainen liike. Kaikki luonnollinen liike on hyvästä selälle. 

Runsas istuminen on hyvin yksitoikkoista selälle, se on samassa muodossa, painovoiman tuoman paineen alla - kenties toistuvasti päivästä toiseen. Osa lihaksista on jatkuvasti supistuksessa ja osa venytyksessä - ei ihme, että epätasapainoja syntyy.

Aerial-joogan hyödyt selälle

Aerial-joogan moninaiset passiiviset sekä aktiiviset asanat ovat oiva apu pitämään selkäämme kunnossa.

Passiivisesti roikkuvat muodot, joko pystyasennossa tapahtuvat tai ylösalaiset, auttavat sinua ensin pidentämään rankaa ja tällä tavalla rentouttamaan selän aluetta. Mutta, myös matkalla taaksetaivukseen roikkuminen auttaa pidentämään rangan ennen kuin lähdet taaksetaivuttamaan. Tätä samaa asiaa haetaan myös lattialla tehtävässä harjoituksessa, mutta kankaan kanssa tämän asian toteuttaminen on helpompaa. Kankaan kanssa roikkuessa saat painovoimasta apua.

Ylösalaisissa asennoissa, niin aktiivisissa kuin passiivisissa, saat käännettyä rangan ylösalaisin, tällä tavalla vapautettua painetta sen normaalista olotilasta, luot tilaa nikamien väliin - kuin keskiaikainen venytyslaite, mutta paljon pehmeämpi ja miellyttävämpi tapa.

Mehän tuppaamme iän kanssa vähän lyhentymään, ja tämä johtuu usein juuri siitä, että nikamien välit lyhenevät tai painuvat kasaan. Arjessa taasen kun olet nukkunut yön (oletettavasti makuuasenossa) saatat olla hivenen pidempi. Ehkäpä säännöllinen ylösalaisin roikkuminen auttaa meitä pysymään pitkänä ikääntyessäkin.

Kankaan kanssa voit päästä myös muotoihin joihin et ilman kangasta pääsisi, ja nämä kyseiset muodot voivat olla erityisen hyödyllisiä selällesi. Onko se huijaamista, no on ja ei, me haastamme itseämme kankaan kanssa oppiaksemme. Sitä kautta voimme alkaa hiljalleen siirtämään myös näitä haastavampia muotoja lattiaharjoitukseen.

Kangasharjoitus on myös omiaan voimistamaan selkää ja keskivartalon lihaksia. Kuten sanottu; liikkuvuuden lisäksi tarvitsemme tukea. Tukea saat voimistamalla. Jos sinulla on kipuja selässä, on hyvä voimistaa niin selän lihaksia kuin keskivartalon lihaksia tukemaan useammalla alueella selän terveyttä. Kangasharjoitus suorastaan vaatii sinua hakemaan tukea syvistä vatsalihaksista.

Tule siis testaamaan miten kangas voi auttaa sinuakin kasvattamaan ruotoasi.

Tuntikuvailuista näet tunnin tason.

Terkuin Mira

RYT500 ja Aerial-jooga opettaja

 

Lähteet

omat muistiinpanot koulutuksista

AerialYoga Magazine

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.