Inversiot - Aerial-joogan näkökulma

aerial jooga ilmajooga Feb 25, 2022

INVERSIOIDEN ILOJA

 

Inversiot - nuo toisten ihastukset ja toisten inhokit. Meidän persoonamme ja kehomme suhtautuvat näihin eri tavoin. Inversioista saatetaan helposti ajatella, että ne ovat vain pitkään jooganneille akrobaattisille ihmiselle, mutta tämähän ei ole totta.

 

Toisille ylösalaisuus tuntuu luontevammalta, helpommalta ja toisille tielle asettuu esteitä niin mielen ja kehon tuottamana. Vaikka kuuluisit jälkimmäiseen ryhmään niin muista, että inversioiden hyödyistä pääsee nauttimaan kaikki, inversioita on paljon erilaisia.

 

Inversiot tuovat uuden näkökulman, joskus on hyvä katsoa asioitaan toisesta suunnasta. Ylösalaisin roikkuminen myös auttaa sinua olemaan hetkessä, harvoin tulee ajateltua työasioita tai kauppalistoja kun harjoittelee päälläseisontaa tmv asanaa ja ah, miten ihanaa onkaan aivoille keskittyä vain yhteen asiaan.

MIKÄ ON INVERSIO

 

Jos ajatellaan ylipäänsä inversion määritelmää - sydän pään yläpuolella, niin eikö vaan että alaspäin katsova koirakin on inversio, eli  jo heti ensimmäisellä joogatunnillasi pääset nauttimaan inversioista.

Päälläseisonta ja hartiaseisonta ovatkin perinteisiä jooga-asanoita,  joissa lantio lähtee nousemaan pään yläpuolelle. Päälläseisonnan katsottiin perinteisesti olevan yksi tärkeimmistä perus jooga-asanoista. Päälläseisonta oli enemmänkin mudra, sinetti, tekniikka kohti joogan syvimpiä saloja. Päälläseisonnastakin voit löytää erilaisia versioita, joiden kautta jokainen saa tuotua muodon omaan harjoitukseen. Harjoitteluvaiheessa keskity enemmänkin ylävartalon tuen rakentamiseen, jalkojen vielä pysyessä maassa. Kun ylävartalon tekniikka on hallussa, nousevat jalat kuin itsestään.

Inversioilla on monia hyötyjä, joihin paneudumme alempana tässä blogissa. Inversiot toki vaativat kehonhallintaa, työtunteja taakseen, mutta se on myös osa niiden ilosta, onnistumisen, ehkä pelkojenkin voittamisen ilo.

 

INVERSIOT AERIAL-JOOGA NÄKÖKULMASTA

Aerial-joogassa inversiot saavat taas uuden ulottuvuuden, johtuen kankaan tuesta. 

Ylösalaisin kääntyminen, lantion tuominen pään yläpuolelle on perustaitoja aerial-joogassa. 

Ylösalaisin kääntyminen kankaan avulla voi olla helppoa tai äärimmäisen koordinoitua ja vaativaa. 

Kankaalla voidaan harjoittaa inversioita eri tavoin. Kankaan avulla päästään roikkumaan ylösalaisin joko passiiviiseen roikuntaan, joka on useimmille harjoittajille mahdollinen (esim back straddle muoto) tai vastakkaisesti hyvinkin haastaviin inversioihin nostaen kehon voimalla lantion pään yläpuolelle, tämä vaatii työtä ja harjoitustoistoja. 

 

Tärkeässä osassa näissä liikkeessä on keskivartalon hallinta. Kädet ja jalat vetävät kohti kehon keskilinjaa, tehden joogista kompaktin paketin. Myös leveä selkälihas sekä lonkakoukistajat ovat tärkeässä osassa tässä hallitussa ylösalaisin nostossa. 

 

Keskivartalon aktivointi oikea-aikaisesti vakauttaa rangan ja lantion aluetta, antaen näin leveälle selkälihakselle ja lonkankoukistajille ankkurointia. Keskivartalon lisäksi, juurikin näitä kehonalueita harjoitetaan tunneilla. Yksinkertaisemmat nostot, ilman että lantiota lähdetään vielä nostamaan, ovat myös oleellinen osa harjoittelua. 

 

Puhutaan sitten passiivisemmasta tai haastavammasta matkasta inversioon, samat lihasryhmät ovat mukana vaan eri määrissä. 

 

HYVÄLLÄ TUULELLA - “JOOGA HIGH” - INVERSIOIDEN HYÖTYJÄ

 

Inversiot voivat kehonhallinnan kehityksen lisäksi aiheuttaa hyvää mieltä, parempi tuulisuutta, energisoida sinua. Osa huomaa inversioiden positiiviset vaikutukset mieleen heti tunnilla, osa myöhemmin harjoituksesta poistuttuaan. Saatat tuntea lapsenomaista intoa, sitä kuuluisaa jooga high’ta. Mistä tämä sitten johtuu; noh tähän löytyy monia syitä. 

 

Esimerkiksi, ylösalaisuus ohjaa sinut palleahengittämään. Tämä tapahtuu automaattisesti, palleahengitys taasen stimuloi vagus hermoa jonka stimulointi aktivoi parasympaattista hermostoa -  toisin sanoen rentouttaa kehoa ja mieltä. 

Vagus hermon stimulaatio myös rentouttaa lihaksia erityisesti selän alueella ja näin vapauttaa selkä- ja niskakipuja. 

 

Toki pitää muistaa, että usein Aerial-joogaa aloittaessasi saatat jännittää ylösalaisia muotoja paljonkin, tämä on ihan luonnollista, tällöin rentouttavat vaikutukset eivät yhtä selviä. Aika, toisto ja harjoittelu lisäävät itsevarmuutta ja hiljalleen inversioista tulee rentouttavia ja terapeuttisiakin. Tämä erityisesti ajatellen passiivisesti roikkuvia inversioita

 

Inversiot vaikuttavat positiivisesti muihinkin kehon toimintoihin; verenkiertoon, imusuoniston toimintaan, voivat vapauttaa painetta kallonpohjassa ja rangassa, näin luoden optimaaliset olosuhteet aivojen “hyvän tuulen” välittäjäaineiden tuotannolle (esim. dopamiini, serotoniini) 

 

Ei pidä väheksyä myöskään oppimisprosessin tuomaa hyvän olon tunnetta, matkaa jota inverioihin pääseminen vaatii. Kuten mainittu kankaalla voidaan päästä sellaisiin inversioihin joihin emme muuten pääsisi, suhteellisen helpostikin, mutta tämä ei vie pois sitä että mieli on kulkenut oppimisprosessin läpi. Olet keskittynyt yhteen asiaan, sisäistänyt tai sisäistämässä prosessin, haastanut itsesi ja uskaltanut tuoda kehosi ylösalaiseen muotoon ja siitä pois. 

 

Yleisesti ottaen yksinkertaisimmillaan voit ajatella sitä miten ryhti vaikuttaa mielialaasi - ihan pystypäin ollessasikin. Jos vertaat mielialaasi silloin kun seisot kasaan lysähtäneenä versus silloin kun seisot ryhdikkäänä, ero voi olla huomattava - power posing remember :) Nuoruuden lähteenäkin tunnetut inversiot nostavat ryhtisi uuteen nousuun eli ihme että ne joskus vähän kikatuttavat..

 

Huom! joskus inversiot eivät ole sinua varten, jos sinulla on esim. korkea verenpaine, kannattaa asiasta ensin kysyä terveydenhoidon ammattilaiselta.

Muistathan harjoitella vastuullisesti.

Iloa ja inversioita - seuraavaan kertaan!

Terkuin Mira

 

Lähteet: 

Aerial yoga magazine

Omat muistiinpanot opiskeluista

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.