Maailma ylösalaisin - hivenen Aerial-joogan historiaa

aerial jooga ilmajooga Feb 04, 2022

Roikun ylösalaisin ilmassa kankaan varassa ja yritän rentoutua, tähän muotoon pääseminen vaati työtä ja perille pääseminen taasen rentoutumista. Vastakkaisuuksia miettiessäni mietin myös samalla, että mihin ihmeessä tähän päädyttiin. Noh, oman tieni tähän pisteeseen tiedän kyllä, olen sekä Aerial-joogan opettaja, että nöyrä harjoittaja, mutta laajemmin ajatellen, miten sitten nykyaikainen asentoihin perustuva jooga muokkautui vielä tähänkin.

Kasasin siis omat muistiinpanoni aiemmista koulutuksista ja sukelsin myös internetin ihmeelliseen maailmaan. Tämä kaikki tietenkin kankaassa ylösalaisin roikkuen :) Tähän postaukseen koostan sen tiedon jonka äärelle nyt pääsin.   

 

Monta nimeä, myös monta tapaa - pala historiaa

Kankaalla tehtävät harjoitukset eivät ole kaikki samanlaisia.

Aerial-jooga, ilmajooga, hammock jooga, Yoga Swing, AntiGravity jne jne… 

Monta nimeä, monta eri tapaa. Kuten lattialla tehtävän joogan, niin myös aerial-joogan sateenvarjon alle mahtuu paljon erilaisia tapoja harjoittaa. Yleisesti ottaen laajalla sudilla maalaten voimme koota tämän sateenvarjon alle kaikki ilmalajit joissa käytetään katosta roikkuvaa välinettä ja muodostetaan joogasta tuttuja muotoja. Tässä postauksessa ei puhuta nyt muista kankaan kanssa tehtävistä ilmalajeista.

Tässä postauksessa koostetaan tietoa aerial-joogan historiasta sen verran kuin itse siitä tiedän.  

Aerial-joogan historia ei ole suoraviivainen ja selkeä. Riippuen lähteestä, lajin “keksijäksi” voidaan nimetä useita henkilöitä. Koska emme voi varmuudella viitata suoraan kehenkään, tuotakoon tässä postauksessa esiin muutamia ihmisiä lajin kehityksen taustalta. 

Välineiden käyttö harjoituksessa ei ole uusi juttu, B.K.S Iyengar käytti erilaisia köysiä ja muita apuvälineitä venytysten syventämiseksi ja roikkumiseen, toki jo ennen tätä voidaan olettaa joogien käyttäneen apuvälineitä luovalla tavalla. 

 

Katseet Amerikkaan

Lähempänä tätä päivää löydämme juuria Amerikasta; yhdeksi lajin muokkaajaksi mainitaan koreografi Chistopher Harrison, joka toi harjoituksiinsa mukaan katosta roikkuvan kankaan helpottamaan kiputiloja ja liikkuvuuden lisäämiseksi. Hänen harjoituksensa nimettiin AntiGravity Yoga’ksi. Kyseisessä muodossa käytetään katosta matalalla roikkuvaa kangasta harjoituksen tukena tai haasteena, ja on samantyyppinen kuin esim. Asana Helsingin studiolla tehdään.

Muita henkilöitä lajin takaa ovat fysioterapeutti Antonio Cardenas, Yoga Swing -brändin takaa. Tässä harjoituksessa välineenä käytetään myös katosta matalalla roikkuvaa kangasta, mutta mukana on kahvat, jotka helpottavat esim. ylösalaisista muodoista nousemista. Kahvoja voidaan käyttää helpottamaan tai haastamaan harjoitusta.

Tästä välineestä on tehty erilaisia versioita ja brändejä ja esim. Aasiassa silloin toimineista studioista synnytettiin taasen Gravotonics sekä Yoga Trapeze -brändit.   

 

Oma koulutustaustani

Itse olen käynyt Unnata Aerial Teacher -koulutuksen, joka on Michelle Dorticnacin kehittämä versio. Michelle itse on sekä aerialisti, että joogaopettaja ja hänen koulutuksessaan painotetaan joogaa, intentiota liikkeeseen sekä filosofiaa että linjauksia. Hänen koulutukseen menevät henkilöt ovat taustaltaan joogaopettajia eli myös sitä kautta voi päätellä että jooga on keskiössä tämän koulutuksen käyneiden opetuksessa.

Olen vuosien varrella tuonut mukaan opetukseen ainakin tietyille tuntityypeille myös aiemmin mainittuja akrobaattisempia ja kenties pilateksestakin tutumpia muotoja. Alkuun ehkä omaksi iloksi, mutta myöhemmin huomattuani että myös oppilaat tuntuivat nauttivan erilaisista harjoitteista.

Näistä monista erilaisista tekniikoista tämä laji levisi laajasti ympäri maailman ja on muokannut muotoaan kulkiessaan.

 

Joogaa vai akrobatiaa 

Aerial-jooga voi olla montaa eri asiaa. Kuten aiemmassa kappaleessa mainittu, joillain tunneilla käytetään kankaan kanssa kahvoja, joillain ei. Myös sisällöllisesti tunnit poikkeavat toisistaan, osa harjoitteista pysyy tiukemmin jooga-käsitteen alla, jolloin voidaan kuvata tunteja hatha-tyyppisiksi tunneiksi, joilla käytetään matalalla roikkuvaa kangasta syventämään, linjaamaan ja mahdollistamaan jooga-asanoita. 

Osa tunneista liikkuu enemmän tanssin, akrobatian, pilateksen ja joogan hybridimuodossa. 

Molemmissa lähestymistavoissa taustalla on kuitenkin pitkälti samat tavoitteet: lisätä kehon voimaa, venyvyyttä ja kehon hallintaa, vapauttaa kehon kiputiloja, rauhoittaa hermostoa, rakentaa tietä haastavampiin muotoihin. 

Se miten tunnit rakentuvat riippuvat pitkälti siitä kuka tunnin ohjaa ja mikä hänen koulutustaustansa on. Osa tyyleistä on "trademarkattu" ja silloin pysytään näiden parametrien sisäpuolella, mutta pääasiassa lajin käsitettä ei ole kiveen kirjoitettu, jota voidaan pitää niin hyvänä kuin huonona asiana. Asiat eivät ole useinkaan mustavalkoisia ja riippuu myös kenen kannalta asiaa katsoo.

Hyvänä asiana voidaan pitää sitä, että lajia voi kehittää ja tunteja muokata osallistujien mukaan, huonona puolena voidaan pitää että oppilaana ei voi suoraan tietää minkälaiselle tunnille on tulossa vaikka nimikkeet voivat olla samat tai samantyyppiset eri studioilla. Oppilaana kannattaakin tutustua ensin tuntikuvailuihin tai kysyä studiolta lisätietoja tunneista. 

Tämä pieni historiikki toimikoon alustuksena, kun lähdemme myöhemmissä postauksissa tutustumaan eri puoliin aerial-joogasta. Tunneille olet myös mitä tervetullein. Lisätietoa tunneista löydät https://www.asanahelsinki.fi/tuntikuvaukset.

Nähdään tunneilla!

terkuin, Mira 

RYT500-joogaopettaja ja Aerial-joogaopettaja

 

 

Lähteet:

omat muistiinpanot koulutuksista

https://hangoutyoga.co.uk

https://www.anaahatyog.com

Aerial Yoga magazine

 

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.