KIINALAISEN LÄÄKETIETEEN VIISI ELEMENTTIÄ - TULI & VUODENAIKA KESÄ (osa 2)

Viisi elementtiä; puu, tuli, maa, metalli ja vesi on yksi kiinalaisen lääketieteen peruskäsitteistä. Voidaan puhua viidestä vaiheesta. Elämä, ihminen ja luonto ovat mukana jatkuvassa muutoksessa, jossa yin ja yang vaihtuvat toisikseen ja jossa päämäärä on tasapaino.

Tiesitkö että, KESÄ edustaa ulospäinsuuntautumista, liikettä ja aktiviteettia?

Sen laatu on kaikista vuodenajoista Yangisin ja sen elementti on TULI.

Tuli tuo energiaa, kuumuutta ja innostusta. Tuli on miellyttävää kun se lämmittää mutta tuhoavaa kun se on liian polttavaa.

Elämä ja energia ovat kesällä huipussaan. Kiinalaisessa lääketieteessä kesä liittyy sydämen ja ohutsuolen energioihin. Niiden väri on punainen ja tunne ilo.

Huomaatko kuinka mieliala nousee auringonsäteiden mukana yhä korkeammalle ja tekee mieli olla ulkona koko päivä? Kasvit kasvavat ja ihmiset ovat täynnä energiaa.

On Yang-energian nousun aika, mutta samalla pitää huolehtia siitä, että se ei kohoa liiallisuuksiin.

Kesällä olisi hyvä tehdä päivittäiset askareemme ilolla, intohimolla ja nauraen. Tästä tiedämme, että sydämen energia on hyvässä tasapainossa.

Fyysisesti, kun olemme hyvin tasapainossa, sydämemme kuljettaa hapetettua verta läpi kehon kaikille soluille ja verenkierto varmistaa myös hyvän ruoan imeytymisen ohutsuolesta. Kiinalaisessa lääketieteessä tietoisuus liittyy sydämeen ja tuleen ja nyt on aika ravita sieluamme, panna merkille elämän potentiaalimme, löytää ilo lämpimistä kesäpäivistä ja kesäöistä.

Tulielementti ja ruoka

Kesällä ei ole puutetta tuoreesta ruoasta. Koska on kyse Yangin maksimiajasta, tulee kiinnittää huomiota viilennykseen ja nesteytykseen. Yin-tyyppiset ruoat ovat tähän parhaita, koska ne tasapainottavat kuumuutta. Kesällä voi syödä runsaasti salaatteja ja ylipäätään tuoreita vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, joiden syöminen raakana on kaikkein viilentävintä.

Eläminen sopusoinnussa vuodenaikojen mukaan kuuluu olennaisena osana kiinalaisen lääketieteen viisauksiin. Se perustuu ylipäätään harmoniassa elämiseen ympäristön kanssa. Perusajatuksena on myös ennaltaehkäisy: Ruoka on lääkettä ja sitä voidaan käyttää lääkitsemään kehon vajavuustiloja, puhdistamaan sitä myrkyistä ja vapauttamaan ylitilasta. Omaksumalla perusperiaatteet syömisestä vuodenaikojen mukaan ja kiinnittämällä huomiota kulloinkin vallalla oleviin energioihin, voimme pysyä paremmin terveinä ja vahvoina, ravita mieltämme ja sieluamme sekä elää onnellista elämää.

Loistavia kesään sopivia raaka-aineita ovat mm. vesimeloni, cantaloupemeloni, mansikat, kurkku, tomaatti, persikka, parsa, idut, pinaatti, parsakaali, valkoiset herkkusienet, maissi, kesäkurpitsa, korianteri ja minttu.

Kokeile tätä ihanaa, viilentävää ja helppoa kesäsmoothieta, joka tasapainottaa ja viilentää tulielementtiä:

- pala vesimelonia

- kourallinen minttua

- kourallinen mansikoita

- kourallinen vadelmia

- luraus kookosvettä

Sekoita blenderissä ja NAUTI ILOLLA!

Tästä pääset lukemaan tulielementtisarjan kolmannen ja viimeisen osan.

Lähteinä kaikissa kolmessa kirjoituksen osassa käytetty:

- Yoga Medicine -opinnot

- Between heaven and the earth. A guide to chinese medicine.

- Terveyden kiinalainen käsikirja, Denis Vinokur

- Tuli, maa, vesi. Denis Vinokur

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.