10 syytä löytää aikaa yinjoogaan myös kiireen keskellä

stressi yin-jooga Aug 17, 2023

Yinjooga on melko nuori joogasuuntaus, joka on saavuttanut suuren suosion nykymaailman kiireisessä elämänrytmissä. Yinjoogatunnilla antaudutaan painovoiman vietäväksi rauhoittavaan ja tasapainottavaan harjoitukseen, joka aktivoi parasympaattista hermostoa. Yinjoogan avulla on mahdollista päästää irti päivän kiireestä ja stressistä, tutustua paremmin omaan kehoon ja mieleen sekä löytää hiljentymisen avulla rauha.

Yinjoogaharjoituksessa keskitytään vahvasti oman kehon kuunteluun ja hengityksen tarkkailuun. Yinjooga on meditatiivinen harjoitus, joka vaikuttaa niin fyysiseen, henkiseen kuin energeettiseen tilaamme. Yin on vastakohta kaikelle sille suorittamiselle, josta päivämme täyttyvät. 
Yinjooga onkin erityisen hyvää vastapainoa silloin, kun koet tarvetta hengähtää arjen kiireiden keskellä.

Lue alta 10 syytä, miksi etenkin kiireisenä jaksona kannattaa ja on suositeltavaa ottaa aikaa rauhoittavalle yinjoogaharjoitukselle.


1. Yinjoogaharjoitus auttaa palauttamaan kehoon liikkuvuutta

Joskus loukkaantuminen, vanhat vammat, virheelliset työasennot, istuminen, vääränlainen kehoa rasittava ja yksipuoleinen kuormitus sekä ikääntyminen voivat muun muassa sitoa sidekudoksia yhteen, mikä rajoittaa niiden liikkumista lihasten liukupintojen välillä.

Sidekudosten yhteen kasvaminen estää ravinteiden ja energian virtauksen kehon kautta aiheuttaen kipua sekä rajoittaen liikkuvuutta.

Yinjoogaharjoituksessa lihakset pyritään mahdollisimman suurelta osin rentouttamaan, ja pyritään vaikuttamaan enemmän sidekudoksiin, lihaskalvoihin ja niveliin – kehomme jäykimpiin osiin. Asentoa ei viedä lihasvoimalla eteenpäin, vaan annetaan painovoiman pikkuhiljaa minuutti minuutilta viedä asentoa syvemmälle.

2. Yinjooga elävöittää kehon kudoksia

Yinjoogan asennoissa voit kokea vapautuksen tunteen, joka vie sinut huomaamattasi syvemmälle asentoon kudoksien pikkuhiljaa pidentyessä ja muuttuessa taipuisammiksi. Yinjooga voi luoda saman tunteen kuin hyvä hieronta.

3. Yinjooga tarjoaa sinulle ainutlaatuisen kokemuksen kehittää kiitollisuutta

Yinjoogan yksinkertaisuus antaa meille mahdollisuuden palata takaisin kehoomme ja se myös auttaa meitä näkemään selvemmin, kuinka ainutlaatuisia todella olemme.

4. Yinjooga auttaa meitä hidastamaan kiireen keskellä

Yinjoogan asennot tarjoavat mahdollisuuden olla hiljaisuudessa. Kun annat itsellesi mahdollisuuden olla nykyhetkessä, voit kokea lähes huomaamattomat muutokset, jotka tapahtuvat asennoissa olemisen aikana. Kaikki kiireet jättäytyvät pois taustalta luoden tilaa lepoa ja uudistumista varten.

5. Yinjooga opettaa kokemaan myötätuntoa itseään kohtaan

Kyky vaikuttaa kaikkiin osa-alueisiin (fyysinen, henkinen, tunteellinen ja hengellinen) on hyvinvointimme perusta. Yinjooga tarjoaa mahdollisuuden tarkkailla, tukea ja rauhoittaa kehoa sekä mieltä. Harjoitus, jossa otetaan rauhallisia ja pitkiä viipyviä asentoja sekä huolehditaan kehosi ainutlaatuisista tarpeista on yksi itsehoidon ja itsensä rakastamisen muodoista.

6. Yinjoogan pitkään viipyvät asennot antavat meille mahdollisuuden olla tunteidemme kanssa

Yinjooga opettaa meitä olemaan kärsivällisiä ja lempeitä. Kehomme kerää tunteita eikä ole mitenkään harvinaista, että herkät tunteet ja muistot tulevat pinnalle joogaa harjoittaessa. Joogassa tunteiden tullessa pintaan, olosuhteet ovat kuitenkin turvalliset niiden kokemiselle.

7. Yinjooga voi auttaa meitä sietämään enemmän stressiä

Asennossa oleminen useita minuutteja voi aiheuttaa epämukavuutta, mutta kun totuttelemme asennossa olemiseen, pikkuhiljaa myös kehomme alkaa tottua. Luopuminen ja irtipäästäminen on yleinen teema yinjoogassa ja luopuminen tarpeesta hallita tilannetta on oppitunti, jota voimme kantaa mukanamme myös jokapäiväisessä elämässämme. Pystyessämme sopeutumaan elämän ylä- ja alamäkiin hallitsemalla muutosta armollisesti, voimme myös vähentää altistumista stressiin.

8. Yinjooga auttaa meitä aktivoimaan parasympaattista hermostoa

Olet ehkä kuullut parasympaattisen hermoston aktivoinnin olevan hyödyllistä esimerkiksi stressin ja jännityksen vähentämisessä. Pelkkä hengitykseen keskittyminen ja sen tietoinen pidentäminen ja laajentaminen on voimakas keino aktivoida parasympaattista hermostoa. Kannattaa kiinnittää huomiota vatsahengitykseen, ja jo lyhyessä ajassa voit huomata merkittävän muutoksen olossasi. Tunnet kuinka vatsan syvät kerrokset pehmenevät, otsa pistelee ja aivot rentoutuvat. Yinjoogaharjoituksen edetessä, voit huomata kuinka hengitys hidastuu ja vie sinut syvemälle tähän parasympaattiseen rentoutumisen tilaan. Silloin myös sisäelimet saavat mahdollisuuden päästä kiinni niiden tärkeimpiin tehtäviin; ruuan sulattamiseen, kuona-aineiden ja myrkkyjen poistamiseen sekä elimistön hoitamiseen ja elpymiseen.

9. Yinjoogan hiljaisuus valmistaa meitä meditaatioon

Meditaatio ei ole välttämättä asia, mikä sinun täytyy löytää - joskus se löytää sinut. Me harvoin näemme keitä todellisuudessa olemme, koska ajatusten ja ympärillä olevien häiriötekijöiden pilvi estää meitä näkemästä sitä. Kun luomme yinjoogassa mahdollisuuksia fyysiselle hiljaisuudelle, luomme myös edellytyksen ajatustemme muuttumiseen selvemmiksi. Näissä arvokkaissa hetkissä voimme nähdä todellisen itsemme.

10. Yinjooga kehittää tasapainoa elämään

Oma terveytesi ja hyvinvointisi on omaa tasapainoisuutta kehittävä tekijä. Jos tarkastelet Yin/Yang-symbolia, näet valkoisen ja mustan osan olevan täydellisessä tasapainossa. Monet meistä elävät todella aktiivista (Yang) elämäntyyliä ja jättävät vähän tai ei yhtään aikaa edistämään hiljaisuutta (Yin). Ajan kuluessa tämä voi olla fyysisesti, henkisesti ja tunteellisesti todella tyhjentävää. Yinjoogan avulla pystymme palauttamaan tasapainon ja opimme tuntemaan itsemme paremmin.

 

Meillä ASANA Helsingissä yinjoogataan joka viikko! Yinjoogatunnit sopivat kaikille eli voit hyvin osallistua tunnille, vaikket olisi koskaan ennen joogannut. Olet lämpimästi tervetullut mukaan huoltamaan kehoa ja mieltäsi! Kurkkaa syksyn aikataulu TÄÄLTÄ

Tarjoamme ensikertalaisille tutustumistarjouksena 3x joogakortin edullisemmin, lue lisää TÄÄLTÄ

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.