4 syytä juoda kurkumalattea + resepti

golden milk kurkumalatte Jan 21, 2021

Intiasta lähtöisin olevaa kurkumalattea käytetään yleisesti vastustuskyvyn parantamiseen ja pöpöjen torjumiseen. Siksi tämä juoma onkin erinomainen näin talviaikaan kaikenlaisten flunssatautien jyllätessä.

Keräsimme alle 4 hyvää tekevää syytä, miksi tätä kultaista juomaa kannattaa nauttia.

1. Mausteet täynnä antioksidantteja

Kurkumassa käytetyt mausteet ovat täynnä antioksidantteja, jotka tunnetusti tekevät hyvää keholle. Antioksidantit ovat yhdisteitä, jotka taistelevat solujen vaurioita vastaan samalla suojellen kehoa hapetusstressiltä. Antioksidantit ovat solujen toiminnan kannalta keskeisessä roolissa, ja tutkimukset ovat säännöllisesti osoittaneet, että antioksidantit voivat alentaa riskiä sairastua infektioihin ja tauteihin. Kurkuman aktiivista ainesosaa, kurkumiinia, on esimerkiksi vuosisatojen ajan käytetty Ayurvedisessä lääketieteessä juurikin sen antioksidanttisten ominaisuuksien vuoksi.

2. Tulehdusta estävä vaikutus

Kurkumalatessa käytetyt inkivääri ja kurkuman kurkumiini sisältävät korkeat määrät antioksidantteja, joilla on tutkimuksissa havaittu mm. tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Nämä tulehdusta estävät vaikutukset voivat vähentää kipuja etenkin nivelsairauksissa.

3. Vastustuskykyä parantava vaikutus

Intiassa kurkumalattea käytetään usein kotihoitona flunssaan ja kyseistä juomaa onkin ylistetty sen vastustuskykyä parantavista ominaisuuksistaan. Kurkumalatessa käytetyissä mausteissa on havaittu olevan antibakteerisia ja virusta torjuvia ominaisuuksia, jotka voivat estää tartunnoilta.

4. Kurkumiinista mahdollisesti apua mielialaan

Kurkumiinin vaikutuksesta mielialaan käsittelevässä tutkimuksessa on havaittu, että kurkumiinissa on samanlaisia vaikutuksia kuin mielialalääkkeissä ja se voi näin ollen vaikuttaa suotuisasti mielialaan. Aihe tarvitsee kuitenkin vielä lisätutkimuksia, mutta ainahan voi myös itse kokeilla ja todeta kurkuman mahdolliset positiiviset vaikutukset.

Kurkuman kanssa kannattaa muistaa nauttia ripaus mustapippuria, joka tehostaa kurkumiinin vaikutusta elimistössä. Rasva helpottaa kurkuman imeytymistä, joten rasvaakin kannattaa lisätä hieman aina käytön yhteydessä.

KURKUMALATTE

kahdelle

5 dl maitoa tai kasvimaitoa
2 tl kurkumajauhetta
2 tl tuoretta raastettua inkivääriä tai 1 tl inkiväärijauhetta
2 tl kookosöljyä tai kirkastettua voita (ghee)
ripaus mustapippuria
hunajaa tai vaahterasiirappia oman maun mukaan

Laita ainekset hunajaa lukuun ottamatta kattilaan ja kiehauta juoma kevyesti. Halutessasi voit myös vaahdottaa juoman esim. maidonvaahdottimella. Kaada valmis juoma pienen siivilän kautta kuppiin. Lisää halutessasi hunajaa tai muuta makeutusta.

Vinkki! Halutessasi voit lisätä ripauksen kanelijauhetta ja/tai kardemummaa tuomaan lisää mausteisuutta.

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.