5 jooga-asentoa tasapainottamaan lomaltapaluustressiä

Läheneekö loma loppuaan ja rytminvaihdos takaisin arkeen meinaa tuoda ahdistusta tai stressiä? Kokeile muutamaa jooga-asentoa helpottamaan stressiä.
Jooga kasvattaa suosiotaan maailmanlaajuisesti päivä päivältä, eikä ole ihmekään - joogan filosofian ydin on mielenrauhan löytäminen keskittymisen avulla ja näkemällä hieman vaivaa sen eteen. Voit rentouttaa mielesi keskittyen pitämään kehosi tietyissä asennoissa, hengitellen epämukavuuksien läpi.

Valinnanvaraa erityyppisten joogastudioiden välillä on kaupungista riippuen runsaastikin, joten on yleensä helppo löytää tiettyä joogasuuntausta edustava ja itselle sopiva joogastudio. Varastossa on kuitenkin hyvä olla muutama jooga-asana, joita voit tehdä myös kotona rentoutuaksesi ja päästääksesi irti stressaavasta päivästä.

Tee kotiisi rauhallinen jooganurkkaus, jossa tunnet olosi mukavaksi ja anna mielesi rentoutua. Voit esimerkiksi sytyttää kynttilän tuomaan tunnelmaa, laittaa rentouttavaa musiikkia taustalle ja keittää kupillisen lempiteetäsi.

Olemme keränneet alle 5 helposti lähestyttävää jooga-asentoa, jotka voivat auttaa päivittäisen stressin purkamisessa:

1. Vuoriasana (Tadasana)

Vuoriasana on voimistava ja inspiroiva, mutta silti rentouttava. Seiso selkäranka suorana keskittyen ylös taivaalle kurottavaan päälaen kruunuun. Jalat ovat aktiivisena ja vahvana sekä maadottuneena lattiaan. Aktivoi koko kehosi, tunne nostetta alhaalta ylöspäin, tunne oma läsnäolosi, kykysi ja taitosi.

Nosta kädet vastakkain sydämen eteen Anjali mudraan, namaste-asentoon eli kiitollisuuden mudraan. Hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään ja ulos. Tunne kasvavasi pidemmäksi jokaisella sisäänhengityksellä. Voit viimeistellä asennon kumartamalla leualla eteenpäin kohti käsiäsi.

Hyödyt:

 • auttaa parantamaan ryhtiä
 • keskittyminen asentoon tuo takaisin läsnäoloon
 • rauhoittava asento mielelle
 • vahvistaa reisiä, polvia ja nilkkoja

2. Puuasana (Vrksasana)

Puuasana on suosittu tasapainoasento. Puuasanassa rentoutuminen saavutetaan keskittymisen avulla, jota tarvitaan tasapainon ja voiman ylläpitämiseen koko kehossa.

Aloita seisomalla Vuoriasanassa (katso kohta 1) ja siirrä tasapainoa hitaasti vasemmalle jalalle samalla, kun taivutat ja nostat oikeaa polvea kohti kattoa. Aseta oikean jalan jalkapohja vasemmalle sisäreidelle tai vaihtoehtoisesti alemmas pohkeen sisäsyrjälle. Aktivoi jalat tuomalla jalkapohjaa ja sisäreittä kohti toisiansa ja juurruttamalla tukijalan jalkapohjaa ja isovarpaan päkiää lattiaan pitämällä lihakset vahvoina; tämä auttaa pysymään asennossa.

Aseta kämmenet yhteen rinnan eteen namaste-asentoon, pidä tasapaino ja seiso korkeana selkä suorassa. Nosta kädet namaste-asennosta viistoon ylös pään molemmille puolille, kämmenet osoittaen kohden toisiaan. Jos haluat syventää asentoa, lisää hyvin pieni taaksetaivutus selälle. Kuvittele, että pitäisit jotain esinettä käsiesi välissä ja aktivoi käsiäsi entisestään. Muista hengittää asennossa.

Jos tasapainoasennot ovat sinulle uusia, saattaa auttaa jos valitset katseellasi yhden kiintopisteen, jota keskityt katsomaan; keskittyminen auttaa pitämään kehon maadottuneena ja tasapainossa. Anna silmien pysyä levollisina, niin mielikin on levollinen. Jaa paino tasaisesti jalkapohjan kaikkiin osiin ja levitä varpaasi alustaan; näin saat lisätukea ja tasapainoilu helpottuu.

10-15 sisään- ja uloshengityksen jälkeen vaihda jalat toisinpäin ja toista asento.

Hyödyt:

 • auttaa kehittämään kärsivällisyyttä ja tasapainoa
 • rauhoittava asento mielelle
 • venyttää reisiä, nivusia ja hartioita
 • vahvistaa nilkkoja ja pohkeita
 • hyvä asento jalkaholville ja alaselälle

3. Lapsen lepoasento (Balasana)

Lapsen lepoasento sopii kaikille, jotka etsivät lempeää ja viihtyisää lepohetkeä arjesta. Istahda kantapäillesi, pidä polvet yhdessä tai ​​leveämmällä erillään toisistaan. Laske hitaasti ylävartalosi jalkojesi yli venyttäen kädet eteenpäin pään yläpuolelle matolle, aseta otsasi matolle tai jonkin apuvälineen päälle.

Rentoudu ja hengitä syvään pitäen pieni venytys selkärangassa ja lantiossa, jos polvet ovat erillään. Balasanaa käytetään usein joogaharjoituksessa rentoutukseen ja lepoasentona, joka auttaa rentoutumaan jopa kaikista stressaavimpien päivien jälkeen. Pysy asennossa ainakin 10 hengityksen ajan.

Hyödyt:

 • venyttää lantiota, etureisiä, nilkkoja ja hartioita
 • rauhoittava asento, joka voi lieventää stressiä ja väsymystä
 • jatkuva istuminen saattaa aiheuttaa selkäkipuja etenkin alaselässä, joten tämä asento on hyvä lievittämään paineen tunnetta selässä
 • venyttää selkärankaa ja avaa alaselän aluetta

4. Eteentaivutus (Uttanasana)

Uttanasana on eräänlainen eteentaivutus, mutta rennompi, anteeksiantavampi versio kuin esim. istuviltaan tehtävä eteentaivutus. Seiso jalat lantion levyisessä asennossa ja anna ylävartalosi taittua kevyesti koukussa olevien polvien yli. Ota kiinni vastakkaisista kyynärvarsista ja anna käsien roikkua vapaasti. Anna pään pudota alas korvien väliin. Rentouta täysin niskasi ravistamalla päätäsi "kyllä”- ja "ei”-nyökkäyksillä. Keskitä hengityksesi reiden takaosiin, anna mielesi ajelehtia pois stressistä ja anna huoliesi hälvetä.

Tätä asentoa pidetään erinomaisena helpotuksena jännittyneelle ja stressaantuneelle mielelle sekä heille, joilla on unen kanssa ongelmia.

Hyödyt:

 • asento venyttää takareisiä, pohkeita ja lantiota
 • stimuloi maksaa ja munuaisia
 • rauhoittava asento mielelle ja hermostolle
 • hyvä asento selkärangan venytykselle

5. Savasana

Ihana Savasana - rauhallinen ja jopa unelias, joogaharjoituksen viimeinen asana. Huolimatta asennon ”helposta” ulkomuodosta, se voi olla yllättävänkin haastava. Savasana kutsuu rentoutumaan, keskittymään tähän hetkeen ja päästämään irti.

Tunne kuinka selkärankasi venyy ja rentoutuu mattoa vasten, ja anna jalkojen pudota varovasti sivuille; tunne kuinka vajoat syvemmälle ja syvemmälle matollesi. Tärkeä osa tätä asentoa on paikallaan pysyminen ja asennon säätämisen tai liikkumisen vastustaminen; näin aistit ja tunnet helpommin missä olet ja pystyt olemaan läsnä kehossasi ja mielessäsi.

Hyödyt:

 • rauhoittava asento, joka voi lieventää stressiä
 • rentouttaa kehoa ja mieltä
 • lisää keskittymiskykyä
 • asento auttaa opettelemaan täydellistä antautumista läsnäololle


Joogassa on tärkeää asennoissa pysyminen, huolimatta pienestä epämukavuudesta. Kipua ei tietenkään koskaan saa tuntea, mutta epämukavuus niin mielelle kuin keholle ei ole haitaksi, vaan jopa päinvastoin. Näin siirrät keskittymisesi pois mielen huolista kohti hengitystä ja läsnäolevaa nykyhetkeä. Joogan todelliset hyödyt voidaan saavuttaa löytämällä tasapaino keskittymisen ja rentoutumisen välillä sekä antaen mielen pysähtyä kehon fyysisen vahvuuden ja rauhoittavan hengityksen avulla.

Oletko uusi asiakas ASANA Helsingin joogastudiolla? Hyödynnä 3x tutustumistarjous ensikertalaisille! Lue lisää täältä.

 

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.