5 syytä joogata aamuisin

Jos haaveissasi on ollut jo pidemmän aikaa säännöllinen aamujooga, mutta siitä ei vielä ole muodostunut tapaa, voi joogan hyötyjen tiedostaminen antaa motivaatiobuustia aloittaa oma aamujoogarutiini.

Kun teet aamuharjoituksesta itsellesi säännöllisen tavan, tulet huomaamaan kehossasi ja mielessäsi muutoksia, jotka kantavat haastavissakin hetkissä arjen keskellä.

Matolle astuminen aamulla antaa myös mahdollisuuden tehdä tietoinen valinta suunnasta, jonka haluat antaa tulevalle päivälle.

Kuten tiedämme, jokapäiväisessä elämässä on paljon asioita, joihin emme voi vaikuttaa, mutta edes se pienikin läsnäoleva hetki aamulla, jonka otat itsellesi ja omalle hyvinvoinnillesi, antaa mahdollisuuden tuoda samaa rauhaisaa läsnäoloa myös loppupäivään. Näin suhtautuminen arkisiin haasteisiin ehkä myös muuttuu ja helpottuu.

Tässä blogitekstissä tarkastelemme hyötyjä, jotka voit saada säännöllisellä aamuharjoituksella.

 

1. Lisää energiaa ja aktiivisuutta päivään

Liikunnalla on erinomainen vaikutus sydämeen ja keuhkoihin. Aerobinen liikunta vahvistaa sydän- ja verisuonijärjestelmää ja edistää keuhkojen terveyttä, joka itsessään tekee jo hyvää energiatasoillesi.

Kehosi lepää nukkuessasi, mutta se ei silti välttämättä aina tarkoita sitä, että sinulla olisi tarpeeksi energiaa tulevaa päivää varten. Joogaharjoitus laittaa liikuttamaan kehoa, jolloin soluihin virtaa enemmän happea. Tämä virkistää kehoasi ja nostaa energiatasojasi. Vaikka aamun joogaharjoitus voi olla hidas ja lempeä, voit tuntea olosi raikkaammaksi ja enemmän hereillä olevaksi muutamien (tai useampien) aurinkotervehdysten jälkeen.

Aamujoogan hyödyt eivät lopu vain aamupäivään. Aamuaktiivisuuden on huomattu lisäävän aktiivisuutta myös läpi koko päivän. Joogaamalla aamuisin, voit tuntea itsesi energiseksi koko päivän ajan.

2. Auttaa keskittymään tulevaan päivään

Aamuinen joogaharjoitus voi auttaa keskittymään paremmin tulevan päivän askareisiin. 

Jooga yhdistettynä tietoiseen hengitykseen lisää psyykkistä keskittymistä. Joogaharjoituksen aikana aivosi vastaanottavat paljon tuoretta happea, mikä lisää mielen selkeyttä tulevaa päivää varten.

Hengitykseen vaadittu keskittyminen ja joogan asennot luovat alustan päivällesi, jotta voit aloittaa päivän askareet virkeänä ja täydellä teholla.

3. Nostaa mielialaa heti aamusta

Samalla kun liikunta antaa enemmän energiaa, nostaa se myös mielialaa. Tutkimukset osoittavat, että liikunnasta voi olla apua masennukseen, mikä johtuu osittain serotoniinin ja noradrenaliinin lisääntyneistä määristä liikunnan aikana.

Etenkin pimeänä vuodenaikana aamulla herääminen päivän askareisiin voi välillä tuntua hankalalta ja inspiraatio saattaa olla kateissa. Välttääksesi aamuisen matalavireisen olotilan jatkumista loppupäivän ajaksi, lyhytkin joogaharjoitus aamuisin voi muuttaa mielialasi suunnan positiivisemmaksi.

Kortisoli on lisämunuaisten erittämä stressihormoni, joka pitää meidät motivoituneina, energisinä ja toimintakykyisinä. Kortisoli on luonnollisesti korkeampi aamulla ja matalimmillaan yöllä, joten myös tämänkin takia aamu kannattaa hyödyntää fyysiseen aktiviteettiin. 

Liikunnan aikana myös endorfiinia vapautuu kehoosi, mikä saa aikaan mielihyvän tunnetta. Luonnollisesti fyysinen aktiviteetti ja jooga vähentävät myös stressiä.

4. Auttaa vastustuskykyyn ja tekee läsnäolevammaksi

Tutkimus joogan hyödyistä kehittyy edelleen, mutta joissain tutkimuksissa on löydetty selvä yhteys joogan harjoittamisen (etenkin johdonmukaisesti pitkällä aikavälillä) ja immuunijärjestelmän paremman toiminnan välillä. Tämä johtuu osittain joogan kyvystä taistella kehon tulehdusta vastaan ja osittain immuniteetin vahvistumisesta, joita myös eri tutkimukset puoltavat.

Aamuinen joogaharjoitus rauhoittaa hermostoa ja aloittaa päiväsi tietoisemmassa ja läsnäolevammassa tilassa. Fyysinen aktiviteetti auttaa myös poistamaan haitallisia toksiineja kehosta.

5. Parantaa unenlaatua

Jo itsessään mikä tahansa säännöllinen liikunta nopeuttaa nukahtamista, pidentää syvän univaiheen ja kokonaisunen kestoa. Nämä kaikki pätevät myös joogaharjoitukseen, ja erityisesti joogan tarjoamaan henkiseen rauhoittumiseen ja stressin lievitykseen.

Säännöllinen aamuharjoitus voi näin ollen tasapainottaa unihäiriöitä ja hiljentää mielen hälinää.

 

Tarjoamme viikottain myös aamujoogaa ASANA Helsingin joogastudiolla! Katso aikataulu ja varaa paikkasi tunneille: https://www.varaaheti.fi/asanahelsinki/fi/asana_helsinki_oy/classes

Muistathan myös hyödyntää uuden asiakkaan etusi! Lue lisää: https://www.asanahelsinki.fi/3x-tutustumistarjouskortti

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.