Yin-vuodenaika & lämmittävä chai-latte

Kiinalaisen lääketieteen mukaan alamme olla talven kylmimmässä yin-vuodenajassa. Yin kuvastaa kylmyyttä, kosteutta, hitautta, feminiinisyyttä ja hiljentymistä, kun taas Yang näiden vastakohtia; lämmintä, kuivaa, nopeutta, maskuliinisuutta ja ulospäinsuuntautuneisuutta.

Jotta pysymme tasapainossa myös talvella, tulee meidän suojella yang-energiaamme. Esimerkiksi vahvistava jooga tai käveleminen sopivat parhaiten yin-vuodenaikaan, sillä ne suojelevat energiavarastojamme. Talven yin-vuodenaika on rauhoittumiseen ja energiansäästämisen aikaa, jolloin meillä on myös vähemmän energiaa käytettävissämme. Tällöin myös rauhallisempi harjoittelujakso voi olla tarpeen.

Syömällä kypsennettyä, mausteista yang-ruokaa täydennät energiavarastojasi. Valmista yangia vahvistavia mausteisia keittoja ja hitaasti haudutettuja patoja. Kokkaa maistuvia ruokia pavuista ja paahdetuista juureksista. Minimoi yiniä vahvistavia ruokia, kuten raakoja kasviksia, salaattivihreitä ja kylmiä juomia. Lisää ruokiin yangia vahvistavia ja lämpöä lisääviä mausteita esim. inkivääriä, valkosipulia, mustapippuria, neilikkaa ja basilikaa. Voimakkaat mausteet tukevat myös vastustuskykyä talven flunssakautena.

Kokeile yin-vuodenaikaan sopivaa, mausteisen lämmittävää chai-lattea:

Chai-latte

1 kupillinen

3 dl valitsemaasi kasvimaitoa esim. kauramaitoa
TAI 1,5 dl vettä ja 1,5 dl täysmaitoa
4 kokonaista vihreää kardemummaa, kevyesti murskattuna
1-2 kanelitankoa
2-3 kokonaista mustapippuria
muutama ohut siivu tuoretta inkivääriä
2 tl mustaa teetä (esim. Ceylon tai English breakfast)

Laita valitsemasi maito kiehumaan pieneen kattilaan. Ennen kuin maito kiehuu, lisää inkiväärisiivut, kevyesti murskatut kardemummat, kanelitanko ja mustapippurit. Kun kattila kiehuu, lisää tee ja anna hautua muutama minuutti. Kaada valmis chai-latte pienen siivilän kautta kuppiin. Lisää halutessasi hunajaa tai muuta makeutusta.

Vinkki! Halutessasi juomaan lakritsin- tai aniksenmakua, voit lisätä esim. yhden tähtianiksen tai 1/4 teelusikallista fenkolinsiemeniä. Myös kokonainen neilikka ja korianterinsiemen sopivat hyvin chai-latteen.

 

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.