Kiinalaisen lääketieteen viisi elementtiä: VESIELEMENTTI JA TALVI (osa 2)

Vesielementin blogikirjoituksen ensimmäisessä osassa kävimme läpi yleisesti vesielementin ominaispiirteitä, talven aikana huomioitavista asioista sekä talven ruokavaliosta. Voit lukea sen TÄSTÄ.

Vesielementin toisessa osassa käymme läpi terveyteen ja liikkumiseen liittyviä asioita. Lopusta löydät myös vesielementtiä tasapainottavan yin-joogaharjoituksen.

 

VESIELEMENTTI JA TERVEYS

Kiinalainen lääketiede korostaa, että taudin oireet ja merkit heijastavat epätasapainoa kehon elimissä ja niiden energioissa, joista kukin voidaan liittää viiden elementtijärjestelmän eri osiin.

Terveydessä katse kannattaa talvella siirtää munuaisiin ja virtsarakkoon. Vesielementin fyysiset vaivat ovat lähinnä heikkoustiloja ja liittyvät usein vanhenemiseen, mutta esiintyy niitä nuoremmillakin. Munuaiset kontrolloivat veden liikettä elimistössä, ne säätelevät mineraalitasapainoa kehossa nesteiden kautta.

Kun lämmittävä yang-energia on vähissä, nesteiden kierto heikkenee, kehossa on kylmyyttä ja turvotuksia eikä lämpö palaudu aterioinnin jälkeen. Kun yin-energia on vähissä, keho kuivuu, ilmenee monenlaisia kuumuusoireita ja vaikutus ulottuu myös muihin elementteihin. Ravintoaineet eivät tällöin imeydy hyvin elimistön käyttöön ja myös toleranssi stressitekijöitä kohtaan on silloin heikko.

Muutamia mainitakseen, yleisimmät vesielementin vaivat liittyvät selän ja erityisesti alaselän heikkouteen. Kaikilla voi olla elämäntavoista johtuvia selkävaivoja, yleisemmin liiasta istumisesta tai liikkumattomuudesta. Vesielementtiin liittyessään selkävaivoissa on usein rakenteellista heikkoutta.

Kylmät jalat ovat vesielementille yleisiä. Kylmyys kulkee etenkin talvisin jalkapohjan kautta lantion alueelle pahentaen selkävaivoja. Heikkouden oireita esiintyy myös virtsateiden alueella. Usein vaivat pahenevat kunkin elementtiin liittyvän vuodenajan aikana.

Jos olet vesi-ihminen, yritä työstää pelkojasi ja tee töitä sen eteen, että avautuisit lisää ihmisille. Voit tuntea olosi haavoittuneeksi, mutta se merkitsee myös parantumista. Etsi ystäviä samanmielisistä ihmisistä. Vältä kahvia, alkoholia ja lääkkeitä liiallisina määrinä, koska ne heikentävät munuaisiasi.

 

VESIELEMENTTI JA LIIKUNTA

Vesityypille tavanmukainen tarve haastaa itsensä, saattaa ajaa syvälle heikkoustilaan, kun tavoitellaan jatkuvasti näyttävimpiä fyysisiä ominaisuuksia. Kun liiallisen harjoittelun seurauksena vesityypin suorituskunto tuntuu paranevan joksikin aikaa, samalla energia vähenee.

Klassisen liikunnan kuluttavuuden mittapuu on se, että silloin kun harjoittelun jälkeen on väsyneempi kuin ennen sitä, kulutetaan liikaa elimistöä. Eri puolilla Aasiassa ja muualla maailmassa on kehitetty lajeja, jotka pyrkivät lisäämään kehon sisäisiä voimavaroja, jolloin olo on energisempi kuin ennen harjoittelua. Näistä yksi on jooga.

 

VESIELEMENTTI JA YIN-JOOGA

Yin-joogan taustalla vaikuttaa joogan perinteiden lisäksi myös kiinalaisen lääketieteen teoria. Erilaiset asennot joogassa stimuloivat kehon energiakanavia vapauttaen lisää tilaa ja energiaa näille alueille. Asennot tukevat tärkeiden sisäelimien toimintaa, auttaen kehoa luonnollisella tavalla puhdistumaan ja pysymään terveempänä ja energisempänä. Kiinalaisessa lääketieteessä käytetään samalla ajatuksella myös akupunktiota energian vapauttamiseen kehon sisällä.

Yin-harjoitus auttaa palauttamaan kehoon liikkuvuutta.⁠ Joskus loukkaantuminen, vanhat vammat, virheelliset työasennot, istuminen, vääränlainen kehoa rasittava ja yksipuoleinen kuormitus sekä ikääntyminen voivat muun muassa sitoa sidekudoksia yhteen, mikä rajoittaa niiden liikkumista lihasten liukupintojen välillä.⁠ ⁠Sidekudoksen yhteen kasvaminen estää ravinteiden ja energian virtauksen kehon kautta aiheuttaen kipua sekä rajoittaen liikkuvuutta.⁠ ⁠

Yin-harjoituksessa lihakset pyritään mahdollisimman suurelta osin rentouttamaan pyrkien vaikuttamaan enemmän sidekudoksiin, lihaskalvoihin ja niveliin – kehomme jäykimpiin osiin.

Asentoa ei viedä lihasvoimalla eteenpäin, vaan annetaan painovoiman pikkuhiljaa minuutti minuutilta viedä asentoa syvemmälle.⁠

Vesielementtiä voimme vahvistaa ja tasapainottaa kohdistamalla yin-joogan asanoita erityisesti munuaisten ja virtsarakon meridiaanien alueelle. Vesielementti liittyy fyysisesti kehon takaosiin; jalkoihin ja selkään sekä jalkojen sisäsyrjiin.

 

Kokeile ja nauti muutamasta vesielementtiä tukevasta yin-joogan asennosta: 

Kuva 1 ja 2 : Half butterfly (puolikas perhonen)

 • Tule istumaan lattialle, voit laittaa tarvittaessa huovan istuinluiden alle.
 • Jätä toinen jalka suoraksi ja koukista toinen jalka, jalkapohja alustassa.
 • Avaa koukistetun jalan polvi auki sivulle, niin että jalkapohja tulee kiinni sisäreiteen.
 • Sisäänhengityksellä ojenna selkärankaan hieman pituutta ja käännä rintalastaa suorana olevaa jalkaa kohti, tarkista että alaselkä on suorana.
 • Uloshengityksellä laskeudu alas kohti suorana olevaa jalkaa. Yläselkä ja niska saa pehmeästi pyöristyä.
 • Pysy asennossa 1–5 minuuttia per puoli ja hengitä rauhallisia, pehmeitä sisään- ja uloshengityksiä.
 • Käytä apuvälineitä mielesi mukaan. Jos kotoota ei löydy joogan apuvälineitä, voit hyvin käyttää esimerkiksi tyynyä, peittoa ja huopaa apuna.

Kuva 3 : Butterfly (perhonen)

 • Istu lattialla tai huovan etureunalla suorin jaloin. Anna istuinluiden keskikohdan juurtua ja selkärangan ojentua.
 • Tuo jalat koukkuun, jalkapohjat lattiaan ja avaa polvet auki sivuille niin, että jalkapohjat tulevat vasten toisiansa.
 • Tarvittaessa voit laittaa kaksi blokkia, kotoota löytyvää kirjaa tai tyynyä reisien alle, jos tuntuu että lonkkia tai jalkojen sisäsyrjiä on vaikea rentouttaa.
 • Sisäänhengityksellä ojenna ja pidennä selkä, uloshengityksellä laskeudu alas. Voit antaa niskan ja yläselän pyöristyä. Tuo otsan alle blokki tai tyyny pään tueksi.
 • Pysy asennossa 3–5 minuuttia hengitysten ja tuntemusten kanssa.

Kuva 4 : Caterpillar (eteentaivutus istuen)

 • Istu lattialla tai huovan etureunalla suorin jaloin, jalat lantion leveydellä. Anna istuinluiden keskikohdan juurtua ja selkärangan ojentua.
 • Tule rintalastasta sen verran eteenpäin, että tunnet avausta kehon takaosissa. Pysähdy tähän ja laskeudu alas siihen kohtaan, mihin tuntuu hyvältä jäädä. Käytä apuvälineitä otsan ja rintakehän alla. Rentouta niska ja pää apuvälineen päälle.
 • Pysy asennossa 3–5 minuuttia rauhallisesti hengittäen.
 • Asento on erityisen hyvä virtsarakkomeridiaanin alueelle, sillä asento vaikuttaa voimakkaasti koko kehon takaosaan.

Kuva 5 : Snail

 •  Aloita asento selinmakuulta. Voit tarvittaessa taitella huovan yläselän ja hartioiden tueksi, jotta niskalle ja päälle jää enemmän tilaa.
 • Nosta lantio ylös ja tue käsillä. Älä tuo lantiota suoraan yläselän päälle, vaan jätä loivempi kulma, jotta niskoille ei tule yhtään painoa.
 • Katso, että takanasi on riittävän tukeva tuki, esim. tuoli, sänky tai sohva, jotta pystyt pitämään lantion ja selän kulman tarpeeksi loivana ettei niskoille tule painetta ja paino jää enemmän yläselälle ja hartioille.
 • Voit jättää kädet tukemaan alaselkää tai suoristaa kädet lattialle tai tuoda kämmenet yhteen ja ristiä sormet, jolloin halaat enemmän lapoja yhteen saadaksesi rintakehän alueen avoimemmaksi.
 • Pysy asennossa 1–3 minuuttia rauhallisesti hengittäen.

 

Lähteet:

Yoga Medicine -opinnot

Denis Vinokur: Tuli, maa, vesi

Tiffany Cruikshank: Optimal health for a vibrant life

Harriet Beinfield, Efrem Korngold: Between heaven and earth – A guide to chinese medicine

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.