KOKEMUKSENI JOOGAN INTENSIIVI-ALKEISKURSSISTA

Sain ASANA Helsingissä suorittamani työharjoittelupaikan myötä mahdollisuuden osallistua Mallu Laineen opettamalle joogan alkeiskurssille. Olin ennen alkeiskurssin aloittamista ehtinyt käydä Joannan muutamilla yin-tunneilla ja ylipäätä ikinä vain muutamalla dynaamisemmalla tunnilla. Omat liikuntasuoritukset ennen joogan alkeiskurssia rajoittuivat lähinnä kesäpyöräilyyn ja satunnaisiin uintikertoihin, joten voin sanoa lähteneeni kurssille liikunnallisesti nollatasolta.

Mallua olin sattumoisin seurannut Instagramissa jo jonkin aikaa ja pidin häntä somen perusteella hyvin ihmisläheisenä ja sympaattisena ihmisenä. Jo ensimmäisen tunnin aikana oletukseni ja odotukseni täyttyivät täysin; Mallu on todella sydämellinen, ihmisläheinen ja ammattitaitoinen joogaopettaja.

Kävimme ensimmäisellä kerralla läpi joogassa käytettävää kohisevaa ujjayi-hengitystä, kehon lukkoja eli pitoja, joiden avulla pysymme paremmin asennoissa sekä joogan perusasentoja. Erityisesti ujjayi-hengityksen opettelun myötä myöhemmin yin-harjoitukseni on syventynyt entisestään ja tuntuu, että pääsen syvemmälle kehon kireyksiin paremman hengitystekniikan myötä. Muistan, että aluksi hengityksen yhdistäminen aurinkotervehdyssarjaan oli todella haastavaa, mutta kuitenkin kerta kerralta aina hieman helpompaa.

Toisella kerralla aloitimme aurinkotervehdys A:n huolellista läpikäymistä, mukana oli myös eteentaivutukset. Aloitimme pienistä pätkistä, joita yhdisteltiin loppua kohden kokonaiseksi sarjaksi. Toistimme sarjaa useamman kerran ja Mallu esimerkiksi antoi asentojen helpotusvinkkejä, jos (ja kun) ei ihan taipunut kunnolla tai päässyt sujuvasti liikettä loppuun. Hän myös muistutteli monesti, ettei venyä tarvitse ja että esim. nivelten joustavuus kehittyy pikku hiljaa säännöllisen harjoittelun myötä. Jos jalka ei tule tarpeeksi eteen vaikkapa eteenpäin askeltaessa, aina voi käsien avulla auttaa jalan sopivaan kohtaan. Apuvälineitä käytimme myös aina tarpeen mukaan.

Kolmannella kerralla opettelimme aurinkotervehdys B:tä ja taaksetaivutuksia. Oli mukava huomata, että vaikka edellisestä harjoituskerrasta oli viikko aikaa, kroppa alkoi muistamaan aiemmin tehdyt harjoitukset ja joka kerta harjoitus tuntui entistä sujuvammalta. Myös ensimmäisestä alkeiskurssikerrasta asti opeteltu lepoasento alaspäin katsova koira alkoi jo selvästi tuntua lepoasennolta, kun alkuun ei se siltä ehkä aivan tuntunut. Joitain asentoja opettelimme myös selkä seinää vasten, mikä tuntui turvalliselta ja auttoi hahmottamaan asentojen linjauksia paremmin.

Viimeisellä alkeiskurssikerralla kertasimme aiemmin oppimaamme, lisäksi kävimme läpi lantion avauksia, vartalon kiertoja sekä inversioiden perusteita. Oli kiva huomata, että aurinkotervehdykset oli jääneet kerta kerralta enemmän ja enemmän lihasmuistiin ja ylipäänsä mielen muistiin. Oli mukava huomata kehitystä jo näinkin lyhyessä ajassa.

Alkeiskurssi oli siitä kiva, että jokainen harjoituskerta oli hieman edellistä kertaa haastavampi, mutta ei kuitenkaan liian haastava. Kuntotasooni nähden, pärjäsin mielestäni hyvin aurinkotervehdyssarjoissa, vaikka toki ne oli monesti myös haastavia.

Alkeiskurssi järjestettiin pienryhmämuotoisena ja mielestäni alusta asti ryhmähenki oli todella kannustava ja ilmapiiri lämmin. Kaikki olimme selvästi tulleet oppimaan itsestämme jotain uutta. Pidin myös erityisesti Mallun monipuolisesta ja selkeästä opetustyylistä, joka kerralla oppi sopivasti lisää ja aina sai kysyä, jos oli epäselvyyttä. Mallu muistutti meitä myös hymyilemään asentojen välissä, jos homma meinasi mennä liian totiseksi intensiivisen keskittymisen vuoksi. Teimme aina tunnin lopussa kiitollisuusharjoituksen, jossa kiitimme itseämme ja kaikkia ympärillä olevia päivän harjoituksesta. Kiitollisuutta haluan ehdottomasti harjoittaa lisää myös jokapäiväisessä elämässä.

-Anna

Jos jäi tunne, että joogan alkeiskurssi voisi olla sinun juttusi, seuraava alkeiskurssi järjestetään tammikuussa 2020. Kurkkaa lisätietoja TÄSTÄ.

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.