Kuinka jooga vaikuttaa kokonaisvaltaisesti - myös maton ulkopuolella

Joogasta on tullut yhä suositumpi harrastus nykypäivän kiireisessä yhteiskunnassa. Viikottainen harjoitus tarjoaakin monille pakopaikan kaoottisesta ja kiireisestä arjesta.

Jooga tarjoaa monia henkisiä ja fyysisiä hyötyjä, joista jotkut ulottuvat myös maton ulkopuolelle eli joogaharjoituksen hyödyt eivät todellakaan häviä heti, kun olet rullannut joogamaton pois harjoituksen jälkeen.

Listasimme alle muutamia kokonaisvaltaisia hyötyjä, joita joogasta voi saada:


Tietoisempi ja hyväksyvämpi kehonkuva

Jooga kehittää sisäistä tietoisuutta ja auttaa olemaan läsnä juuri tässä hetkessä. Se auttaa kehittämään hengitystä sekä auttaa tuomaan lisää voimaa kehoon ja mieleen. Vaikka fyysisempi, säännöllinen harjoitus auttaa muokkamaan kehoa ajan kanssa, kyse ei silti ole fyysisestä ulkomuodosta.

Joogastudioilla ei yleensä ole peilejä, joten näin ihmiset voivat keskittää tietoisuutensa enemmän sisäänpäin kuin siihen, miltä asento näyttää tai siihen, miltä heidän ympärillään olevat ihmiset näyttävät.

Tutkimuksissa on havaittu, että joogaa harjoittaneet ovat tietoisempia kehostaan ​​kuin ihmiset, jotka eivät ole harjoittaneet joogaa. He ovat myös tyytyväisempiä ja vähemmän kriittisiä kehonsa suhteen. Näistä syistä joogaa käytetään ulkomailla myös syömishäiriöiden hoitoon ja ohjelmiin, jotka edistävät itsetuntoa ja positiivista kehonkuvaa. 

Saatat myös tulla tietoisemmaksi esimerkiksi jaloistasi ja siitä, kuinka seisot. Huomaat ehkä, että sinulla saattaa olla taipumuksena nojata toiseen jalkaan enemmän kuin toiseen. Jooga tuo tietoisemmaksi omasta kehostasi ja sen eri painopisteistä ja auttaa kiinnittämään huomiota näihin mahdollisiin ”korjauskohtiin” kehon tasapainon ja oman mukavuutesi lisäämiseksi.

Tietoisempaa ruokailua

Mindfulness on sitä, että keskität huomioisi siihen, mitä koet tällä hetkellä, tuomitsematta itseäsi. Se on tietoista läsnäöloa, joka sallii ja hyväksyy kaikki tuntemukset. Joogan harjoittamisen on osoitettu lisäävän huomiokykyä, ei vain joogatunnilla, mutta myös muilla elämän osa-alueilla.

Tutkijat ovat havainneet, että joogaa harjoittaneet ovat tietoisempia ruokailijoita kuin he, jotka eivät harjoita joogaa. Tutkimuksissa joogaharjoituksen säännöllisyys vuosissa kuin myös harjoitusminuuttien määrä viikossa liittyvät yhteen parempaan tietoiseen ruokailuun.

Joogaharjoittelu auttaa olemaan tietoisempi siitä, miltä kehossasi tuntuu. Tämä lisääntynyt tietoisuus voi siirtyä joogamatolta myös ruokailuun ja sen tuomaan mielihyvään, kun tietoisesti maistat jokaisen suupalan tai tietyn mausteen ja huomaat kuinka ihanalta ruoka tuoksuu, maistuu ja tuntuu suussasi. Tietoinen syöminen voi myös ohjata positiivisempaan suhteeseen ruoan ja syömisen kanssa.

Parempi fyysinen kunto

Jooga on tunnettu kyvystään rauhoittaa mielen ja kehon jännitteitä sekä ahdistusta, mutta sillä voi olla vaikutusta myös liikuntakykyyn.

Tutkijat ottivat tutkimuskohteekseen pienen ryhmän vähän liikkuvia henkilöitä, jotka eivät olleet harjoittaneet joogaa aiemmin. Henkilöillä, jotka harjoittivat joogaa vähintään kahdeksan viikon ajan kahdesti viikossa, 90 minuutin ajan per kerta, oli suurempi kestävyyskunto, enemmän lihasvoimaa, joustavuutta sekä parempi sydän- ja hengitystoimintojen kunto.

Sydämeen ja verisuoniin liittyvät hyödyt

Useissa pienissä tutkimuksissa on havaittu, että joogalla on positiivinen vaikutus sydämeen ja verisuoniin liittyviin riskitekijöihin: jooga auttaa alentamaan verenpainetta ihmisillä, joilla on verenpainetauti. On todennäköistä, että jooga palauttaa "baroreseptoreiden herkkyyden”, mikä taas auttaa kehoa tunnistamaan verenpaineen epätasapainon ja ylläpitämään tasapainoa.

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että joogaharjoittelu paransi veriarvoja terveillä potilailla sekä potilailla, joilla oli sepelvaltimosairaus. Se alensi myös liiallista verensokeritasoa ihmisillä, joilla on insuliinista riippumaton diabetes ja vähensi heidän lääkitystarvettaan. Jooga onkin sisällytetty moniin ulkomaisiin sydänkuntoutusohjelmiin sen stressiä lieventävien ja sydän- ja verisuoniterveyttä edistävien hyötyjen vuoksi. Sairauksien vuoksi on hyvä aina konsultoida omaa lääkäriä, ennen harjoittelun aloittamista.

Keho-mieli-yhteydestä apua arjen haasteisiin

Jooga opettaa meitä olemaan yhteydessä hengitykseemme sekä käyttämään sitä tukemaan ja syventämään harjoitustamme. Tämä ei rajoitu vain fyysiseen joogaharjoitukseen, vaan myös arkiseen elämään laajemmassa mittakaavassa. Siitä, että kykenee yhdistämään kehon ja mielen hengityksen avulla, voi olla loistava työkalu stressistä ja erilaisista haasteista selviytymiseen. Istumalla hiljaa ja havainnoimalla oman hengityksen kulkua voi olla osa myös henkistä harjoittelua, joka saattaa myös herättää kiinnostusta meditaatioharjoituksen aloittamiseen.

Pienet, mutta merkittävät muutokset

Todennäköisesti löydät jatkuvasti uusia asioita, joihin joogasta on hyötyä. Saatat huomata, että joogaharjoittelu on auttanut tuntemaan olosi vähemmän jäykäksi aamuisin herätessäsi tai ylipäänsä olet ehkä saanut lisää liikkuvuutta kehoosi. Ehkä lisääntynyt joustavuus helpottaa suoriutumaan arjesta kivuttomammin tai huomaatkin yhtäkkiä ylettäväsi raaputtamaan selässä kutiavaa kohtaa, johon et ole aiemmin yltänyt. Voi olla, että stressaavissa tilanteissa tai arjen haasteissa "reagointiaikasi" on pidentynyt ja sietokykysi haastavissa tilanteissa on kasvanut.

Joogan hyödyt ovat yllätyksiä täynnä ja ne selviää vain itse joogaamalla - lämpimästi tervetuloa tunneille!

Uusille asiakkaille tarjoamme 3 kerran kortin tutustumishintaan, lue lisää: https://www.asanahelsinki.fi/3x-tutustumistarjouskortti

 

 

Lähteet:

https://www.health.harvard.edu

http://keeneyogacenter.com/

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.