Kuinka jooga voi auttaa hallitsemaan kroonista stressiä ja loppuunpalamista?

joogan hyödyt stressi Nov 30, 2023

Kiireinen arki, maailma jossa jännitteitä joka kulman takana, yhdistettynä jatkuvaan yhteiskunnalliseen paineeseen ponnistella, saavuttaa ja olla tuottava... ei ihme, että monet ovat loppuunpalamisen partaalla.

Stressi on osa elämää; se ei todellakaan ole häviämässä, ja meidän on kestettävä elämässä myös myrskyt. On tärkeää, että opimme tapoja pitää hermostomme joustavina, jotta voimme palautua.

Joogan kyky parantaa hermoston joustavuutta voi auttaa hallitsemaan kroonista stressiä ja jopa ehkäisemään loppuunpalamista.

Krooninen stressi ja loppuunpalaminen

Jotkut meistä ovat niin tottuneet kärsimään kroonisesta stressistä, niin paljon että kehomme tuskin muistaa enää, miltä tuntuu palautua ja rentoutua. Kroonisen stressin merkkejä ovat kyvyttömyys rentoutua, vaikeus pysäyttää ajattelu tai jatkuva tekeminen, epäsäännöllinen/nopea syke, paniikkikohtaukset, unettomuus, toistuvat ärtymyksen myrskyt, nopea/matala hengitys, ruoansulatushäiriöt, kivut/lihaskivut ja äärimmäinen väsymys.

Jatkuvasta stressistä loppuunpalamiseen

Loppuunpalaminen (burnout) on emotionaalinen, fyysinen ja henkinen uupumus, jonka aiheuttaa liiallinen ja pitkittynyt stressi.

Burnout tapahtuu hermoston täydellisen ylikuormituksen seurauksena; kehomme kirjaimellisesti pakottaa meidät lopettamaan tekemisen “sulkemalla” meidät. Uupunut hermosto siirtyy "jäätymisen" tilaan.

Valitettavasti kun koemme stressiä, teemme usein epäterveellisiä elämäntapavalintoja, jotka saattavat lisätä loppuunpalamisen riskiä, esim. syömällä huonosti (liikaa tai liian vähän ja keholle epäsuotuisaa ruokaa), kuluttamalla liikaa kofeiinia, jättäen unen ja levon väliin, unohtaen liikunnan tai ylikuluttamalla alkoholia.

Nämä tavat saattavat luoda kuvion, jossa emme enää täytä tankkejamme, emme oikein käsittele asioita ja jäämme edellä mainittuun jäätymisen tilaan.

Voimme pyrkiä keskeyttämään ja torjumaan tämän kierteen joogan avulla. Tässä muutamia hyödyllisiä tapoja, joilla jooga avulla voit katkaista stressiä.

Joogatyylejähän on monia erilaisia. Tässä tekstissä viitataan lähinnä hitaaseen ja lempeään joogaan.

Kehon tuntemusten tunnistaminen

Jooga opettaa meille tietoisuustaitoja siitä, mitä kehossamme tapahtuu – tunteiden, aistimusten, energiatasojen, kehon asennon jne. havaitsemista. Kun harjoittelemme säännöllisesti kehotuntemusta, on meidän helpompi havaita tuntemuksia - myös niitä epämukavia. Tämä auttaa olemaan enemmän hereillä sen suhteen missä menet stressitasoilla, näin voit myös puuttua asiaan ja ottaa arkeen mukaan enemmän hyvinvointia tukevia asioita.

Hengitys ja rentoutuminen

Yksi joogan kulmakivistä on hengityksen hallinta. Hengitysharjoitukset auttavat rauhoittamaan hermostoa ja vähentämään stressihormonien tuotantoa. Syvään hengittäminen lisää kehon hapensaantia ja auttaa rentoutumaan. Joogassa opetellaan myös erilaisia rentoutustekniikoita, jotka voivat lievittää stressiä ja auttaa palautumisessa.

Fyysinen liike ja kehon tietoisuus

Jooga yhdistää liikkeen ja hengityksen tietoisesti. Liikkeet parantavat verenkiertoa ja lihasten joustavuutta, mikä voi auttaa lievittämään fyysistä jännitystä. Joogaharjoitus opettaa myös kehon tietoisuutta, eli kykyä tunnistaa kehon viestejä ja reagoida kehon viesteihin. Tämä auttaa ehkäisemään liiallista kuormitusta ja ennaltaehkäisemään fyysistä uupumusta.

Mielenterveys ja stressinhallinta

Jooga tarjoaa myös työkaluja mielen hallintaan. Meditaatio ja mindfulness-harjoitukset vähentävät ahdistusta ja auttavat keskittymään hetkeen. Jooga opettaa hyväksymään sen hetkisen tilanteen ilman turhaa tuomitsemista, mikä voi olla avainasemassa stressin purkamisessa.

Yhteisöllisyys ja tuki

Joogayhteisössä voi löytää vertaistukea ja ymmärrystä. Yhdessä harjoitteleminen voi luoda vahvoja sosiaalisia siteitä, ja tuki toisilta joogaharrastajilta voi olla arvokasta, erityisesti silloin kun kamppailee stressin tai uupumuksen kanssa.

Joogan säännöllinen harjoittaminen

Joogan vaikutukset stressinhallinnassa korostuvat säännöllisen harjoittelun myötä. Pienet päivittäiset harjoitukset voivat tehdä suuren eron pitkällä aikavälillä. Joogan integroiminen osaksi päivittäistä rutiinia voi auttaa ylläpitämään tasapainoa ja vahvistamaan stressinsietokykyä. Yhteenvetona voidaan todeta, että jooga tarjoaa monipuolisen lähestymistavan stressinhallintaan. Se ei ainoastaan tarjoa fyysistä harjoitusta, vaan myös työkaluja mielen hallintaan ja rentoutumiseen. Säännöllinen joogaharjoittelu voi olla avain kroonisen stressin ja loppuunpalamisen hallintaan, luoden tilaa tasapainoisemmalle elämälle.

 

Lämpimästi tervetuloa pitämään omasta hyvinvoinnista huolta ASANA Helsinkiin ♡

Ensikertalaisille 3x tutustumiskortti tarjoushintaan: https://www.asanahelsinki.fi/3x-tutustumistarjouskortti

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.