Kuinka meditointi voi parantaa unenlaatua?

Maailmanlaajuisesti unettomuudesta kärsii elämänsä aikana 35–50% ihmisistä, joten jos sinulla on joskus vaikeuksia nukahtamisen tai unessa pysymisen kanssa - et todellakaan ole yksin.

Mistä unettomuus johtuu?

Unettomuus tarkoittaa kyvyttömyyttä nukkua, vaikka olosuhteet nukkumiselle olisivat hyvät.

Unettomuushäiriö voi ilmetä nukahtamisvaikeutena, vaikeutena pysyä unessa tai unen virkistävyyden heikentymisenä tai näiden oireiden erilaisina yhdistelminä.

Unettomuuden tavallisimmat syyt ovat fyysinen tai psyykkinen stressi, unirytmin epäsäännöllisyys, liiallinen alkoholin tai kofeiinipitoisten juomien käyttö sekä liikunnan niukkuus. (Terveyskirjasto.fi)

Stressi voi aiheuttaa ahdistusta ja jännitystä, mikä taas vaikeuttaa nukahtamista. Joissakin tapauksissa stressi voi pahentaa jo olemassa olevia unihäiriöitä.

 

Meditointi voi auttaa nukkumaan paremmin

Rentoutumistekniikkana meditointi voi hiljentää mielen ja kehon, lisäten samalla rauhallisuutta. Kun meditaation tekee ennen nukkumaanmenoa, voi se auttaa vähentämään unettomuutta ja unihäiriöitä.

Kun meditoit, tapahtuu erilaisia ​​fysiologisia muutoksia. Nämä muutokset käynnistävät unen vaikuttamalla tiettyihin prosesseihin kehossasi.

Tutkijoiden mukaan meditaatio auttaa todennäköisesti usealla eri tavalla. Uniongelmat johtuvat usein stressistä ja huolista, ja meditaatio vaikuttaa tähän parantamalla rentoutusvastettasi. Se myös parantaa autonomisen hermoston hallintaa, mikä taas vähentää heräämistä kesken unien.

Meditoimisesta voi olla myös apua:

 •  unihormoni melatoniinin lisääntymiseen
 •  melatoniinin esiasteen, serotoniinin lisääntymiseen
 •  alentamaan sykettä ja verenpainetta
 •  aktivoimaan aivojen osia, jotka kontrolloivat unta

Kehosi kokee näitä samanlaisia ​​muutoksia unen alkuvaiheessa, ja siksi meditointi voi edistää unta käynnistämällä näitä samoja prosesseja.

 

Mitä meditaatio on?

Meditaatiossa on kyse tietoisuuden harjoittamisesta, jossa mieltäsi opetetaan keskittämään ajatuksiasi uudelleen. Opit tarkkailemaan ajatuksiasi ja tunteitasi, ja ehkä lopulta myös ymmärtämään niitä paremmin.

Meditaation suosio kasvaa koko ajan, kun yhä useammat ihmiset huomaavat sen harjoittamisesta saatuja useita terveysvaikutuksia.

Voit käyttää meditoimista lisäämään tietoisuutta itsestäsi ja ympäristöstäsi. Monet pitävät sitä keinona vähentää stressiä ja kehittää keskittymiskykyä.

Meditoimisesta voi olla hyötyä myös kehittääkseen muita hyödyllisiä tapoja ja tunteita, kuten positiivisia näkemyksiä, itsekuria, terveitä unitapoja ja jopa lisääntynyttä kivunsietokykyä.

 

Aivojen theta-taajuus = meditatiivinen tila

Theta-taajuus (4-8Hz) on aivotaajuus ja tila, jossa ajatteleva mieli siirtyy meditatiiviseen tilaan. Tässä tilassa siirrymme aktiivisesta suunnittelusta syvempään tietoisuuden tilaan, jota voi kuvata raukeaksi tai uneliaaksi ja jossa intuitio on voimakkaammin läsnä.

Kuulet sisäisen äänesi, jota kautta sinun on helpompi myös ilmaista todellista itseäsi. Ympäristön hälinä ja sen vaikutus pienenee, ja tämä rauhan tila tuo rauhaa myös päivittäiseen arkeesi.

Theta-aallot kulkevat hitaasti eli sillä taajuudella sinulla on enemmän aikaa ajatusten välissä ja näin myös enemmän aikaa valita mitä ajattelet eli käytännössä: enemmän aikaa valita mitä ajatusta lähdet viemään eteenpäin.

Unenlaadun parantumisen lisäksi säännöllinen meditointi voi:

 •  parantaa mielialaa
 •  helpottaa stressiä
 •  vähentää ahdistusta
 •  lisätä keskittymiskykyä
 •  vähentää addiktioita
 •  parantaa kipuvastetta
 •  vähentää tulehdusta

 

Kuinka meditoida?

Meditaatio on harjoitus, mitä jokainen voi tehdä parantaakseen henkistä ja emotionaalista terveyttään. Voit meditoida missä ja milloin tahansa, etkä tarvitse siihen välttämättä mitään erityisiä laitteita.

Meditaatioharjoitus:

1. Etsi hiljainen ja rauhallinen paikka. Istu tai käy makuulle sen mukaan, kumpi tuntuu mukavimmalta. Makuuasento voi olla parempi vaihtoehto, jos teet meditaation ennen nukkumaanmenoa.

2. Sulje silmäsi ja hengitä rauhallisesti nenän kautta sisään ja ulos. Keskity hengitykseesi. Voit tarkkailla, missä kohdassa hengityksesi tuntuu parhaiten, onko se nenänpää tai kenties vatsan alue. Voit myös tuoda vasemman käden sydämen kohdalle ja toisen ylävatsan päälle.

3. Jos jokin ajatus herää kesken, anna sen mennä ja keskity uudelleen hengitykseen.

 

Kun yrität meditoida ennen nukkumaanmenoa saadaksesi ehkä paremmin unta, ole kärsivällinen itsesi kanssa. Meditaatioharjoitus todellakin on harjoitus ja saattaa mennä aikaa oppia hiljentämään mielen hälinä.

Aloita meditoimalla 3-5 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Ajan myötä pidennä aikaa hitaasti 15-20 minuuttiin.

Jos meditaation itsekseen opettelu ei tunnu hyvältä, voit vaihtoehtoisesti osallistua meditaatiokurssille, joita on helposti saatavilla netissä. Myös erilaisia meditaatioäänitteitä on saatavilla ilmaiseksi Youtubessa ja Spotifyssa, jotka saattavat helpottaa meditaation aloittamista.

Meditointityylejä on useita erilaisia, joista jokainen varmasti löytää itselleen sopivan ja mieluisimman. Vaikka sinulla olisi aikaa vain muutama minuutti päivässä, voi lyhyt säännöllinen meditointi olla loistava tapa parantaa elämänlaatuasi. 

Tarvitset minimissään vain muutaman minuutin meditoidaksesi, mutta meditaatiorutiinin luominen vaatii kuitenkin harjoittelua. Varaamalla säännöllisesti aikaa meditoimiselle, tulet todennäköisemmin nauttimaan laajemmin sen hyödyistä.

 

Lähteet:

Healthline.com (1, 2)

Terveyskirjasto.fi

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.