MEDITAATIO - Miten ja miksi se toimii

jooga meditaatio Oct 08, 2021


Meditaatio on yksi toimivimmista työkaluista kohti tasapainoista ja onnellista elämää. Se on yksi niistä asioista riittävän unen lisäksi, joita oppilailleni suositan, kun arkeen ei mahdu montaa suurta muutosta ja halutaan valita muutama asia, johon panostaa. Arvosta untasi, ja yritä päivittäin istua edes 5 minuuttia meditaatiossa.

Jos mahdollista, kasvata meditaation pituutta hiljalleen, tai paloittele meditaatio lyhyeen istuntoon aamuin illoin.

Istuminen hiljaisuudessa auttaa sinua kytkeytymään itseesi ja näin kuulemaan omaa totuuttasi. Tätä kautta päätösten teko sekä asioista irtipäästäminen helpottuu, kykysi kommunikoida paranee ja samalla kasvatat mielenlujuutta.


Miten tämä sitten tapahtuu?


Aivoaallot

Yksinkertaistettuna aivomme hermosolut kommunikoivat toistensa kanssa sähköimpulssien avulla. Impulssit kulkevat aaltomaisesti eri rytmissä riippuen toiminnastamme, näitä aaltoja kutsumme aivoaalloiksi. Esimerkkinä hitaasti kulkeva aivoaalto edustaa enemmän aikaa ajatusten välissä ja näin myös enemmän aikaa valita mitä ajattelet eli käytännössä, mitä ajatusta lähdet viemään eteenpäin. Tavoiteltava tila siis.

5 erilaista aivoaaltoa (taajuutta)

Gamma-taajuus (30-100Hz) Aktiivisen oppimisen tila, hyperaktiivisuuden tila. Paras tila sisäistää tietoa. Liike auttaa tämän tilan saavuttamisen esim. hyppiminen, tanssiminen. Näitä keinoja käytetäänkin esim. motivaatiotilaisuuksissa ja muissa tilaisuuksissa, joissa halutaan ihmisten aivojen olevan todella vastaanottavaisia kuulemalleen. Aivot ovat herkimmillään tässä tilassa.

Beta-taajuus (13-30Hz) Tässä tilassa aivot työskentelevät suurimman osan päivää arjessa. Tietoinen, ajatteleva, analyyttinen, kategorisoiva mieli. Huomio pääasiassa ulkomaailmassa. Tämä on työskentelymielemme ja tästä tilasta on tärkeä osata kytkeytyä pois vapaalla, jotta tila ei jää päälle myös levon hetkiin, johtaen mahdollisesti kroonisen stressin tilaan.

Alpha-taajuus (9-13Hz) Tässä tilassa aivoaallot hidastavat, rauhoitumme ja ankkuroidumme. Tätä aivoaaltoaluetta on “yoga bliss”, se tila jossa toivottavasti lähdet joogatunnilta tai mitä tahansa teetkin rentoutuaksesi. Mieli on kirkas, reflektiivinen ja tietoisuuden taso on aavistuksen hämärtynyt.

Theta-taajuus (4-8Hz) Tässä tilassa meditaatio alkaa. Tässä tilassa ajatteleva mieli siirtyy meditatiiviseen tilaan. Siirrymme aktiivisesta suunnittelusta syvempään tietoisuuden tilaan, jota voi kuvata raukeaksi tai uneliaaksi, intuitio on voimakkaammin läsnä. Kuulet sisäisen äänesi, jota kautta sinun on helpompi myös ilmaista todellinen mielipiteesi. Ympäristön hälinä ja sen vaikutus pienenee ja tämä rauhan tila tuo rauhaa myös arkeen.

Delta-taajuus (1-3Hz) Täydellinen hiljentyminen. On tutkittu että Tiibetiläiset munkit vuosien meditaatioharjoituksen jälkeen kykenevät saavuttamaan tämän tilan, mutta suurimmalle osalle meistä tämä tila saavutetaan syvässä unta näkemättömässä unen tilassa. Kun saamme ajoittain pysäytettyä ajatusten rallin ja laskettua itsemme Beta-taajuudelta Theta-taajudelle annamme mielelle sekä keholle aikaa levätä, elpyä ja rauhoitettua unen tekemään tehtävänsä. Tämä hyvä näkyy myös arjessasi jaksamisena ja keskittymiskykynä.

Miten meditoida

Tapoja on monia; voit kuunnella ohjattuja meditaatioita, osallistua meditaatioon joogasalilla tai meditaatiokeskuksissa.

Voit myös tehdä seuraavan harjoitteen:

● Istu mukavasti hartiat rentona ja selkäranka suorana, laske kädet syliin, sulje silmät ja pyri sulkemaan häiriöt mielestäsi.

● Seuraa vain hengitystäsi yrittämättä muuttaa tai olla arvostelematta sitä.

● Toista mielessäsi mantraa “hengitä sisään”, “hengitä ulos”. Jos ajatuksesi harhailee, palaa tähän mantraan. Hiljalleen saatat huomata hengityksen syvenevän ja mielen rauhoittuvan.

● Aloita muutamalla minuutilla ja hiljalleen kasvata aikaa niin, että istut harjoituksessa 10-15 minuuttia. Ole harjoituksessa kurinalainen, alkuun voi olla hankalaa istua paikallaan, mutta tämä kaikki helpottuu harjoituksen toistuessa.

● Nauti harjoituksen hedelmistä.

Lue myös 10 vinkkiämme, jolla helpotat meditaation aloittamista

 

ASANA Helsinki tarjoaa monipuolisia tunteja kehon ja mielen rauhoittamiseen. Kurkkaa viikottainen tuntitarjontamme täältä.

Olet lämpimästi tervetullut studiollemme <3

Psst. Muistathan hyödyntää myös ensikertalaisen 3 x tutustumistarjouksen!

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.