OPETTAJAESITTELYSSÄ: JOANNA

Uncategorized Oct 29, 2018

Kuka olet ja milloin olet aloittanut joogan?

Olen Joanna Koskinen ja löysin joogan vuonna 1999 ulkomaanmatkallani. Pian Helsinkiin palattuani joogasta tuli rakas harrastus, koska sen vaikutukset olivat niin kokonaisvaltaisia. Ensimmäisen kerran harrastuksen parissa aika pysähtyi, ympärillä oleva kiire katosi ja minulle hyvin luonnollinen suorittaminen katosi. Opin pikkuhiljaa pysähtymään ja tunnustelemaan mikä minulle oikeasti on hyvästä.

Joogasta saamasi hyödyt itsellesi?

Joogasta on ollut minulle suuria hyötyjä. Säännöllinen harjoitus on tuonut elämään jaksamista arjessa, kaivattua energiaa aina silloin kun on tuntunut, että arki ja työ väsyttää. Olen myös löytänyt kehollista ja mielellistä voimaa, liikkuvuutta sekä roppakaupalla kärsivällisyyttä. Olen myös oppinut tiedostamaan, millaista harjoitusta oma kehoni ja mieleni tarvitsee, jotta pysyn tasapainossa kaiken elämän keskellä. 

Mutta mikä parasta, jooga on auttanut elämään ilman kipuja ja kolotuksia, joita alaselän ongelmat ja kaksi välilevyn pullistumaa aikanaan aiheuttivat. Jokainen, joka on elänyt joskus kivun kanssa, tietää miten paljon se vaikuttaa omaan elämään. Mitä enemmän ikää tulee, sitä tärkeämpää on ajoissa alkaa huolehtimaan omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta.

Mikä on sinun tapasi tehdä ja opettaa joogaa?

Minulle kaksi rakkainta joogasuuntausta ovat Vinyasa Flow ja Yin-jooga. Vinyasa Flow on modernia voimajoogaa, jossa erilaiset joogan asennot eli asanat nivotaan sarjaksi hengityksen rytmittämänä. Koska olen hyvin energinen ja liikkuva ihminen, tarvitsen oman kehon ja mielen tasapainoittamiseksi jotain rauhallisempaa ja silloin teen Yin-joogaa. Molemmat tukevat toisiaan aivan mielettömän hyvin.

Olen opiskellut useita vuosia sidekudosten vapauttamistekniikoita ja triggerpisteitä. Tästä on syntynyt tunti nimeltä Trigger Yin, joka yhdistelee Yin-joogan, erilaiset sidekudoksien vapauttamistekniikat sekä triggerpisteet. Käyn joogan lisäksi kuntosalilla ja koen, että Trigger Yin on minulle yksi parhaista kehonhuoltometodeista kuntosaliharjoittelun tueksi.

Oman viikottaisen harjoituksen vien usein myös omille tunneilleni, joissa yhdistelen kaikkea oppimaani vuosien varsilta. Tuntieni teemat vaihtuvat viikoittain, jolloin oppilaani pääsevät tekemään joka viikko eri kehon osiin kohdistuvaa harjoitusta. Olen opiskellut oman joogaopettajani kanssa myös kiinalaista lääketiedettä, josta myös tuon elementtejä usein tunneilleni.

Kiinalainen lääketiede on kokonaisvaltaista hyvinvointia, josta saan apua omaan elämääni eri vuodenaikoina, riippuen mitä milloinkin tarvitsen ja missä suhteessa. Näin voin tasapainottaa omaa elementtiäni mm.  harjoituksen ja vuodenaikaan sopivan ruokavalion avulla.

Tuntien suunnitteleminen on yksi intohimoistani, johon käytän paljon aikaani, ja toivon sen myös näkyvän oppilailleni tunneillani.

Mitä omalla tunnillasi haluat antaa asiakkaille?

Toivon, että tuntini antavat mahdollisuuden pysähtymiselle, hetken pois oman arjen kiireistä. Toivon myös, että jokainen löytää säännöllisen harjoituksen avulla itselleen parhaimman tavan tehdä joogaa kauniissa, lempeässä ja hyväksyvässä ilmapiirissä, ilman suorittamista. Jos oppilas pystyy pysähtymään ja olemaan läsnä harjoituksessa ja voi sen jälkeen hyvin, se on parhainta mitä tiedän. Koen olevani onnekas, kun olen saanut nähdä kuinka säännöllinen harjoitus on tuonut monelle paljon lisää voimaa, liikkuvuutta, energiaa ja elämää ilman kipua. Se on paras kiitos tästä työstä!

Minkä vinkin tai vinkkejä antaisit ihmiselle, joka kokee olevansa liian kankea eikä uskalla tulla tunneille, vaikka jooga muuten houkuttaisi?

Jooga on sopivaa kaikille iästä, sukupuolesta, notkeudesta, kankeudesta tai tasosta riippumatta! Tunteja on erilaisia ja aloittelijan on hyvä aloittaa oikeasta ja sopivan tasoisesta tunnista tai jopa alkeiskurssista kokeneen opettajan kanssa. Tällöin joogan aloittaminen on helppoa ja turvallista.

On tunteja mitkä tuovat lisää liikkuvuutta, mutta kyllä sitä voimaakin kehoon tarvitaan. Tasapaino ennen kaikkea!

On hyvä miettiä, millaista harjoitusta oma keho ja mieli tarvitsee ja onko omassa arjessa jo muuta liikuntaa, minkä tueksi joogaa tarvitset. Jos liikunta puuttuu kokonaan omasta elämästä, on hyvä aloittaa rauhassa ja lisätä liikuntaa pikkuhiljaa.

Liikkumattomuus on kuitenkin mielestäni pahinta keholle ja mielelle. Ensisijaisesti jokaisen meistä on huolehdittava omasta jaksamisesta, joustavuudesta ja liikkuvuudesta sekä voimasta ja energiasta.

Joogasta, oli se sitten voimaa tuovaa tai liikkuvuutta lisäävää, on suuria hyötyjä. Edellisten lisäksi joogan etuihin kuuluu muun muassa, että se lievittää stressiä, koska harjoitukset rentouttavat usein stressin kiristämiä jäykkiä lihaksia. Jooga helpottaa alaselkäkipuja ja muita tuki- ja liikuntaelimiin liitettäviä sairauksia. Usein moni saa apua jo lonkankoukistajien, takareiden lihasten, pakaralihasten ja lannerangan alueen venyttelemisestä, joka lisää liikkuvuutta lantioon ja lannerankaan. Kun liikkuvuus paranee, alaselkäkivut helpottuvat ja lopulta poistuvat. Jooga pidentää lihaksia ja pitkät lihakset kasvavat aiempaa paremmin. Rauhalliset ja pitkät venytykset lisäävät hengityselinten ja sydämen kestävyyttä, jolloin keho kykenee voimakkaammassa harjoituksessa käyttämään aiempaa tehokkaammin energiaa ja happea. Tämä nostaa uupumiskynnystäsi!

Jooga torjuu myös ikääntymisen vaikutuksia. Tiesithän, että notkeutesi vähenee vanhetessaan, mutta säännöllinen joogaharjoitus palauttaa ja ylläpitää liikkuvuutta. Kun lihasten verenkierto lisääntyy, lihakset voivat paremmin, jolloin myös nivelten liikkuvuus paranee, mikä taas kohentaa tasapainoa.

Itsestään huolehtimisesta ei saa tuntea syyllisyyttä. Terve keho ja energinen mieli on tärkeitä tavoitteita! Läheisillekin sinusta on enemmän iloa, jos terveydentilasi ja oma jaksamisesi arjessa on hyvällä mallilla.

-Joanna

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.