Kiinalaisen lääketieteen viisi elementtiä: RAVITSEVA MAAELEMENTTI & tasapainottava kotiharjoitus

Viisi elementtiä on kiinalaisen lääketieteen peruskäsitteitä. Elementtityypit vesi, puu, tuli, maa ja metalli ovat viisi arkkityyppiä, jotka ilmentävät ihmisen erilaisia ominaisuuksia ja tapaa olla ja elää maailmassa. Elämä, ihminen ja luonto muuttuvat jatkuvasti, Yin ja Yang vaihtuvat toisikseen ja päämääränä on saavuttaa tasapainotila.

Elementtityyppi kertoo henkisistä ja fyysisistä tasapainotilaa vahvistavista kyvyistä ja epätasapainotilaan johtavista taipumuksista. Eri elementtien piirteet voivat korostua tai hiljentyä eri elämänvaiheissa, erityisesti erilaisten stressaavien kausien aikana. Perinnöllisillä ominaisuuksilla, kuin myös lapsuuden kokemuksilla on keskeinen vaikutus siihen, kuinka erilaiset vahvuudet ja heikkoudet ilmentyvät.

Maaelementti

Kiinalaiselle lääketieteelle tyypillinen vuodenaika-ajattelu asettaa maaelementin myöhäiskesään, kesän ja syksyn väliin. On myös toinen tapa tarkastella tätä elementtiä; maaelementti on keskiössä, sen tehtävänä on tasapainottaa muita elementtityyppejä ja pyrkiä harmoniaan ympärillä olevan kanssa. Maaelementin energia liittyy syklisiin muutoksiin ja se on myös siirtymävaihe kohti seuraavaa vuodenaikaa, jolloin maaelementin aika on noin reilun kahden viikon ajan jokaisen vuodenajan jälkeen, ennen seuraavaan vaihtumista.

Maaelementin arkkityyppi on pyyteettömästi rakastava äiti, joka tukee muita kaikissa tilanteissa. Hän luo turvallisen ja lämpimän ilmapiirin kaikkialla elinympäristössään.

Vahva maaelementti on jotain, minkä voimme tuntea kehossa ja mielessä elinvoimana. Tämän seurauksena usein vaikeatkin asiat tuntuvat helpommilta, kun olemme hyvin juurtuneita. Tasapainoinen maaelementti tuo myös mielen selkeyttä, hyvää keskittymiskykyä ja muistia. Hedelmällisyys liittyy myös maaelementin symboliikkaan.

Maaelementin keskeiset voimavarat ja samalla stressiä aiheuttavat teemat liittyvät siihen, kuinka tukea muita, saada itse tukea muilta sekä kuinka vastavuoroisuus toimii ihmisten välisissä suhteissa.

Maaelementin sisäelimet ovat mahalaukku ja perna. Mahalaukku vastaanottaa, varastoi ja muuntaa ravintoa. Perna suodattaa ja vahvistaa verta elimistön käytettäväksi.

Maaelementin keskeisiä toimintoja on ohjata ruuansulatuselimistön toimintaa, kuljettaa ravintoa ja nesteitä, muuntaa niistä energiaa ja vahvistaa verta elimistön voimakeskuksien käytettäväksi.

Ajatusprosessi ja ruuansulatus maaelementissä

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ajatuksen sanotaan asuvan maaelementissä etenkin silloin, kun puhutaan keskittymisen voimasta ja teorian soveltamisesta käytäntöön.

Ruuansulatusprosessia voidaan peilata mentaalisella tasolla ajatusprosessina; ruuansulatus alkaa halusta syödä, joka johtaa ruuan nauttimiseen. Ruuasta erotellaan käytettävä osa ja se varastoidaan kehoon. Se, mitä ei käytetä, poistetaan.

Ajatusprosessissa on samanlainen kulku; halu johtaa tiedon hankintaan, joka käsitellään ja eritellään. Tarpeellinen käytetään heti ja muu varastoidaan. Hyödytön torjutaan ja unohdetaan.

Näiden prosessien yhteys voi näkyä arkielämässä esimerkiksi siinä, kuinka tyhjällä tai liian täydellä vatsalla on vaikea keskittyä. Ravinto on siis todella iso osa tätä elementtiä – olet mitä syöt.

Tunteista huoli liitetään myös maaelementtiin, ja monesti ruokahalu katoaakin huolestuneena tai stressaantuneena tai syödään rauhoittaakseen omaa mieltä. Ruuansulatuselimistön heikentyneen tilan tai huonolaatuisen ravinnon takia kehoon kertyy ylimääräisiä kuona-aineita, haitallinen tulehdustila tai rasvakudosta. Nämä näkyvät kehossa mm. turvotuksena, kosteutena ja liikalihavuutena.

Tämä on ajanjakso, jolloin onkin hyvä hieman rauhoittua ja pohtia omaa elämää – yrittää nauttia kaikesta siitä mitä on ja erityisesti elää tässä hetkessä. Olisi hyvä miettiä vähemmän mennyttä ja murehtia vähemmän tulevaa. Tärkeää olisi myös harjoitella elämään tyytyväisenä ja tasapainoisena tässä hetkessä sekä nähdä kauneutta ympärillä olevissa pienemmissäkin asioissa.

Parhaimmillaan maan energia on vakaata, tukevaa ja ravitsevaa. Vahvan ja tasapainoisen maaelementin voimme tuntea kehossamme ja mielessämme elinvoimana, jolloin usein vaikeatkin asiat tuntuvat helpommilta, kun olemme hyvin juurtuneita.

Keskeisiä haasteita elementin ollessa epätasapainossa on tunnistaa omia tarpeita, sopeutua yllättäviin muutoksiin ja välttää liiallista huolehtimista.

Tärkeää ei ole välttämättä miettiä mikä elementti olet, vaan pysähtyä esim. alla olevien kysymyksien kautta pohtimaan onko elementti tasapainossa vai epätasapainossa. Jos vastaat useimpiin kysymyksiin ei, voi olla, että maaelementin tasapainotus olisi tarpeellista.

 

KYSYMYKSIÄ:

 • Kuinka löydän tasapainon antamisen ja saamisen välillä?
 • Harjoittelenko riittävästi kiitollisuutta päivittäisessä elämässä?
 • Miten huolehdin itsestäni ja omista tarpeistani?
 • Tunnenko itseni riittäväksi?

 

Alta löytyvän helpon Yin-joogan kotiharjoituksen avulla voit tasapainottaa maaelementtiin liittyviä perna- ja mahalaukkumeridiaaneja. Kehon osista huomioimme ja luomme tilaa jalkojen sisäsyrjiin, nivusiin, kehon etuosiin; reisiin, vatsaan ja rintakehän alueeseen.

Yin-jooga on rauhallista, paikallaoloon keskittyvää joogaa, jossa avataan paljon lantion ja alaselän aluetta. Lanneranka on kehomme ydin ja alueella on paljon sidekudosta ja päällekkäisiä lihaskerroksia.

Yin-joogassa asennoissa viivytään pitkään, 2-5 minuuttia kerrallaan. Yin-joogan eheyttävä vaikutus perustuukin sen pitkäkestoisiin asentoihin, jotka edistävät sidekudosalueiden aineenvaihduntaa, liikkuvuutta ja energiansaantia. 

Yin-jooga on meditatiivinen harjoitus, joka vaikuttaa niin fyysiseen, henkiseen kuin energeettiseen tilaamme. Yin on vastakohta kaikelle sille suorittamiselle, josta päivämme täyttyvät. 

Muistathan kaikkien yin-asentojen kanssa, että tavoitteena ei ole mennä niin syvälle asentoon kuin mahdollista. Pysähdy ja laskeudu asentoon heti siinä kohtaa, missä ensimmäiset kehon tuntemukset asennosta tulevat. Usein tämä tarkoittaa vain 60-70 % omasta maksimista.

Harjoitus tehdään lihakset rentoina - vähemmän tekemistä ja enemmän olemista, rentoutumista ja laskeutumista pikkuhiljaa asentoon kehoa kuunnellen. Olemalla asennoissa pidempään lihakset rentoina ne toimivat kehon syvemmissä ja kovimmissa osissa kuten nivelissä, jänteissä, nivelsiteissä, sidekudoksissa lisäten nivelten liikkuvuutta sekä sidekudoksien nestetasapainoa.

Pelkkä hengitykseen keskittyminen ja sen tietoinen pidentäminen ja laajentaminen on loistava keino aktivoida parasympaattista hermostoa. Mitä syvemmälle pääset yin-harjoituksessa, huomaat miten hengitys hidastuu ja vie sinut syvemmälle tähän parasympaattiseen rentoutumisen tilaan. Silloin myös sisäelimet saavat mahdollisuuden päästä kiinni niiden tärkeimpiin tehtäviin; ruuan sulattamiseen, kuona-aineiden ja myrkkyjen poistamiseen, elimistön hoitamiseen ja elpymiseen. Harjoituksen avulla sisäelinten energiavirtaus tehostuu ja kudokset pääsevät uusiutumaan. 

Kokeile kotona näitä pehmeitä selkärankaa ja vatsaa helliviä ja stimuloivia kiertoja, lantion, nivusten ja reisien sisäsyrjien avauksia sekä tuettuja kehon etupuolta vatsan ja rintakehän alueita avaavia yin-jooga-asentoja.

Pysähdy, nauti ja pysy asennoissa 1-3 minuuttia / puoli / asento. Tunnustele kehoa ennen ja jälkeen harjoituksen.

KOTIHARJOITUS:

 1. LAPSEN LEPOASENTO KIERROLLA

 • Tule polvi-istuntaan.
 • Sujauta käsivarsi toisen polven ja käden välistä sivulle auki niin, että kämmen on ylöspäin kohti taivasta.
 • Käännä katse kohti sivulle avautuvaa käsivartta.
 • Jos tarvitset tukea pään alle, voit sujauttaa sinne joogablokin tai huovan, jotta saat niskalle ja päälle mukavan asennon.
 • Jätä toinen käsi pitkäksi eteen bolsterin tai esim. sohvatyynyt päälle, jotta saat käden laskettua rennoksi apuvälineen päälle.
 • Pysy asennossa 2 minuuttia / puoli.
 • Toista asento toiselle puolelle.

Asennon hyödyt:

Venyttää ja avaa selkärankaa, pehmeä ja hellävarainen kierto tuo pientä painetta vatsan alueelle stimuloiden ruuansulatuselimiä.

2. KYLKIMAKUU - BLOKKI KYLKIKAAREN ALLE

 • Asetu kylkimakuulle ja aseta blokki (kotona esim. paksumpi kirja minkä voit vuorata huovalla) kylkikaaren alle kahden kylkiluun väliin etummaisen sahalihaksen kohdalle, ei luun päälle. Huomioi, että tuntemus ei ole liian voimakas, vaan sopiva, ja että pystyt hengittämään ja rentoutumaan apuvälineen päällä. Asteikolla 1-10, sopiva tuntuma on 6-7. Blokin päälle voit laittaa huopakerroksen, jos tuntemus on liian voimakas.
 • Tuo kyynärpää lepäämään lattiaan ja laske pää lepäämään oman kämmenen päälle.
 • Rentouta kylki ja hengitä kohti kylkeä. Tunnustele miten sisäänhengitys laajentaa kylkikaarta ja uloshengityksellä rentoudut syvemmälle apuvälinettä kohden.
 • Pysy asennossa 1-2 minuuttia / puoli.

Asennon hyödyt:

Yksi pernameridiaanin tärkeistä kohdista/pisteistä on serratus anterior eli etummainen sahalihas, joka onkin perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä yksi energiakanavien yhtymäkohdista. Tätä kohtaa käytetään usein silloin kun on erilaisia kiputiloja missä tahansa kehon osassa. Voit kokeilla saada kivun tunnetta pois kehosta tätä kohtaa stimuloimalla tai painamalla.

3. LOHIKÄÄRME (DRAGON)

 • Asetu konttausasentoon ja astu siitä oikea jalka ensi eteen. Anna lantion laskeutua alas, niin, että etummaisen jalan polvi laskeutuu nilkan päälle 90 asteen kulmaan. Aseta apuväline, 1-2 blokkia istuinluun alle. Voit jättää ylävartalon alas tai nostaa ylävartalon ylös tuoden kämmenet reiden tai polven päälle. Suuntaa tällöin ristiluuta eteen ja istuinluuta hiukan alaspäin.
 • Pysy asennossa 2 minuuttia / puoli. Puolien välissä voit levähtää lapsen lepoasennossa tai selinmakuulla.

Asennon hyödyt:

Avaa lonkkaa, nivusia, takajalan lantion etuosia ja etureittä.

4.   PUOLIKAS SATULA BOLSTERILLA (½ SADDLE)

 • Tule bolsterin tai sohvatyynyn eteen istumaan. Voit halutessasi korottaa toista päätä vielä blokilla ja laittaa huovan pään alle, jotta saat pään hyvään asentoon.
 • Tuo toinen jalka koukkuun niin että jalkapöytä kääntyy lattiaa kohden ja reisi on ylöspäin. Voit avata jalkoja enemmän auki lantion leveydelle.
 • Laskeudu bolsterin päälle niin, että alimmat kylkiluut tulevat bolsterin alareunalle. Rentouta käsivarret vartalon sivuille kämmenet kohti taivasta.
 • Pysy asennossa 2-3 minuuttia / puoli.

Asennon hyödyt:

Avaa kehon etupuolta; etureittä, lantion etupuolta, vatsan aluetta, rintakehää ja olkavarsien aluetta.

5. TUETTU JALAT YLÖS -ASENTO - VIPARITA KARANI

 • Tule selinmakuulle jalat koukussa ja laita bolsteri ensin polvitaipeiden alle. Nosta lantio ylös ja liu'uta bolsteri tai sohvatyyny lantion alle. Halaa jalat vatsan päälle ja nosta ylös kohti taivasta.
 • Rullaa huoparulla tukemaan vatsan ja reisien väliin jalkoja. Löydä jaloille paikka, missä lantio kannattelee jalkoja.
 • Rentouta lavat ja käsivarret lattiaan ja pidennä niska selkärangan jatkeeksi tuomalla leukaa hieman kohti kaulakuoppaa.
 • Asennon voi tehdä myös seinää vasten.

Asennon hyödyt:

Vähentää lihasväsymystä jaloissa, poistaa ylimääräisiä nesteitä jaloista, rauhoittaa mieltä, avaa rintakehää ja keuhkoja, stimuloi vatsan sisäelimiä.

 

Lähteinä käytetty:

Yoga Medicine -opinnot
Between heaven and the earth: A guide to chinese medicine. Harriet Beinfield & Efrem Korngold
Terveyden kiinalainen käsikirja. Denis Vinokur
Tuli, maa, vesi. Denis Vinokur

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.