Mikä elementti olet? - Puu ja tuli (osa 1)

Muinaiset kiinalaiset filosofit katsoivat maailmaa luonnon kautta ja etsivät luonnosta elementtejä, jotka kuvaavat ihmisen ja luonnon samankaltaisuutta, ja samalla myös ainutlaatuisuutta. Jokaisesta meistä löytyy kaikkia viittä elementtiä (puu, tuli, maa, metalli ja vesi), mutta meillä kaikilla on myös tietty hallitseva elementti. Kiinalaisen lääketieteen mukaan sairastumme, jos jokin näistä viidestä elementistä on epätasapainossa. Viittä elementtiä käytetään kiinalaisessa lääketieteessä sairauksien diagnosointiin ja hoitosuunnitelman mukaan joko vahvistetaan selvästi heikompaa elementtiä tai vastaavasti rauhoitetaan ylikorostunutta elementtiä.

Opi ymmärtämään paremmin elementtiäsi

Saattaa olla, että tunnistamalla oman vallitsevan elementtisi, on helpompi myös hyväksyä kaikki itseensä liittyvät piirteet - niin hyvät kuin huonommatkin. Jokainen yksittäinen elementti liittyy vahvasti muihin neljään elementtiin, joten jokaista elementtiä voidaan hyödyntää tasapainottamaan kehoa ja mieltä. Esimerkiksi vesielementin ruokia, jotka usein ovat kylmiä ja kosteita, voidaan käyttää tasapainottamaan tulielementtiä, jolla on taipumus liialliseen kuivuuteen ja ylikuumentumiseen.

Blogikirjoituksen ensimmäisessä osassa tarkastelemme lähemmin puu- ja tulielementin ihmistyyppejä ja niiden keskeisimpiä piirteitä.

PUUTYYPPI

Ymmärtääksesi puutyyppiä, ei sinun tarvitse muuta kuin kuvitella eteesi puu. Puutyypille ominaista on aggressiivinen kilpailu muiden ympärillä olevien kanssa, jotta se voi kasvaa sinnikkääksi ja vakaaksi. Puutyyppi on päättäväinen, haasteita janoava ja hyvä paineen alla. Kilpailunhaluisena ja seikkailumielisenä puutyyppi viehättyy uusista asioista ja liikkeestä. Kevät on puutyypin vuodenaika, jossa korostuu kevään uudet alut, kasvu ja mahdollisuudet.

Puutyypille tavanomaista on hoikka vartalo ja soljuvan kaunis liikehdintä. Puulle ominaista on myös hoikat, pitkät kasvot, leveä otsa, pitkä nenä sekä sirot posket.

Puutyyppi on hyvin määrätietoinen, mutta voi myös muuttua urakeskeiseksi ja stressaantuneeksi ollessaan epätasapainossa. Tällöin puutyyppi voi olla ärsyyntynyt, turhautunut ja kärsimätön sekä kärsiä terveysongelmista kuten kuukautisia edeltävistä oireista (PMS), korkeasta verenpaineesta, tiukista lihaksista ja päänsärystä. Kireänä ja hermostuneena puutyyppiä saattaa kiehtoa alkoholi tai muu epäterveellinen tapa stressinlievityskeinona.

Vinkit puutyypille:

  • tasapainoita voimasi huomioimalla itsepäiset hetket ja opettele joustavuutta.
  • ota aikaa hauskanpidolle ja paikallaan olemiselle, löydä terveellinen harrastus stressin lievitykseen esim. joogasta.
  • puutyyppiin eniten vaikuttava elin on maksa, joten olisi hyvä välttää alkoholia ja syödä happamia ruokia tukeakseen maksan toimintaa.
TULITYYPPI

Kuvittele eteesi roihuava tuli ja saat jo hieman käsitystä siitä, millainen persoona tulityyppi on. Tulityyppi on energinen, intohimoinen, dramaattinen ja hänellä on taipumusta olla tunteissaan epävakaa. Tulityyppi rakastaa puhumista ja onkin ilmaisussaan vakuuttava ja sujuva, mutta voi myös välillä puhua liian paljon tai liian nopeasti. Tulityyppi on energinen ja karismaattinen persoona, joka lähestyy elämää tarttuvalla innokkuudella. Hän saa muutkin ympärillä olevat innostumaan ja onkin tämän vuoksi loistava johtaja.

Tulityypille tavanomaista on pitkä, hoikka ja sopusuhtainen vartalo siroine käsineen ja jalkoineen. Hänellä saattaa olla myös punaisuuteen taittuva ihonväri ja selvästi erottuvat poskiluut. Tulityypillä voi olla myös punainen tukka ja pisamia.

Tulityypin vuodenaika on kesä kaikkine jännityksineen ja hauskuuksineen. Tulityypin ollessa tasapainossa, tyypillisin tunne hänelle on ilo. Hän myös luo helposti läheisyyttä ja yhteyksiä muihin ihmisiin ollessaan tasapainossa. Epätasapainossa tulityyppi voi olla levoton sekä kärsiä unettomuudesta ja sydämentykytyksistä. Hän on taipuvainen ylikuumentumiseen ja voi kärsiä aknesta ja muista iho-ongelmista. Tulityyppiin eniten vaikuttava elin on sydän, joten epätasapainossa ollessaan heillä saattaa esiintyä verenkierto-ongelmia.

Vinkit tulityypille:

  • tasapainoita sosiaalista luontoasi ottamalla päivittäin aikaa yksinoloon
  • käydessäsi ylikierroksilla, meditointi voi auttaa tasapainottamaan oloa
  • yritä tehdä suunnitelmat etukäteen ja prioirisoi tärkeimmät asiat ensimmäisiksi - tämä helpottaa tulityypille ominaista hajanaisuutta
  • tulityypille sopii säännöllisyys - kokeile säännöllisyyttä myös aterioinnissa
  • karvaat ruoka-aineet kuten lehtivihreät sekä viilentävät kuten kurkku, päärynä ja jogurtti sopivat hyvin tulityypille
  • tulityypin olisi hyvä välttää liian tulisia ja lämmittäviä ruokia

Blogikirjoituksen seuraavassa osassa käymme läpi loput elementtityypit (maa, metalli ja vesi).

 

Lähde: Yinova Center

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.