5 tapaa pysyä terveenä ja pitää mieli järjissään korona-ajan yli

 Jo pelkästään talven flunssakautena, mutta etenkin nyt korona-aikana on erityisen tärkeää pitää huolta omasta terveydestä, myös mieli saattaa olla koetuksella näinä poikkeusaikoina. Onneksi omaan hyvinvointiin pystyy ja kannattaa vaikuttaa. 
Kokosimme alle vinkit, kuinka pysyä terveenä ja pitää mieli järjissään korona-aikana.
 
1. Harjoita läsnäoloa

Meditoinnin on tieteellisesti todettu mm. vähentävän stressiä ja ahdistusta, lisäävän itsetietoisuutta ja keskittymiskykyä sekä auttavan uniongelmiin. Meditointi on erittäin rauhottavaa ja se auttaa keskittymään nykyhetkeen, irroittautumaan menneestä ja olemaan murehtimatta tulevasta. Jokainen voi harjoittaa meditaatiota oman henkisen terveyden parantamiseksi ja tukemiseksi. Meditointiin ei tarvita muuta kuin rauhallinen paikka, ja jo muutaman minuutin säännöllinen meditointi voi auttaa läsnäoloon merkittävästi.

Lue lisää: Meditaatio - miten ja miksi se toimii

2. Liiku säännöllisesti

Ulkoilemalla ja liikkumalla säännöllisesti ylläpidät fyysistä ja psyykkistä stressinsietokykyäsi. Säännöllinen liikunta parantaa myös unen kestoa ja laatua. Laadukkalla unella taas on suora yhteys kehon ja mielen rentoutumiseen. Liiallisella fyysisella kuin psyykkiselläkin kuormituksella on usein päinvastainen vaikutus eli stressi yleensä lisääntyy ja sitä kautta myös infektioalttius on herkemmässä. Muista kohtuus eli sopivasti liikuntaa palautumista unohtamatta.

Syksy ja talvi on enemmän rauhoittumisen ja sisäänpäin kääntymisen aikaa, jolloin saattaa olla tarve hidastaa yleisesti elämässä. Meillä on myös vähemmän energiaa käytettävissämme, jolloin kenties rauhallisempi harjoittelujakso voi tulla tarpeen. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoa, mitä se juuri nyt kaipaa.

Pimenevään vuodenaikaan yksi hyvä ja lempeä harjoitusmuoto on yin-jooga, tunti jolla on mahdollista päästää irti päivän kiireestä ja stressistä, tutustua paremmin omaan kehoon ja mieleen sekä mahdollisesti löytää hiljentymisen avulla myös sisäinen rauha. Myös päivittäiset hengitysharjoitukset ovat loistava tapa keskittää huomio sisäänpäin, tähän hetkeen.

Lue myös: 10 syytä löytää aikaa yin-joogaan

3. Syö ravintorikasta ruokaa

Monipuolinen, paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä sisältävä ruokavalio auttaa jaksamaan haastavassa arjessa. Syö enemmän puhdasta ja tuoreista aineksista tehtyä ruokaa ja vältä prosessoituja elintarvikkeita sekä liiallista sokerinkäyttöä. Syksyllä ja talvella lämpimien, ravitsevien ruokien nauttiminen auttaa kehoa säilömään energiaa ja suojautumaan erilaisilta sairauksilta. talviaikaan on hyvä syödä enemmän lämpimiä ruokia, jotta keho pysyy lämpimänä eikä ole niin alttiina erilaisille flunssakauden sairauksille. Siirry siis kesän kylmistä salaateista ja smoothieista enemmän lämpimiin ja ravitseviin keittoihin ja pataruokiin sekä lämmittäviin mausteisiin (esim. inkivääri, kaneli, kardemumma, mustapippuri).

Kuivuuden ja tuulen hallitessa syksyllä, olisi hyvä syödä enemmän nestepitoisia, keuhkoja kosteuttavia ruokia. Esimerkiksi päärynät ovat syksyn sesongissa ja ovat loistavia kehon nesteiden uudistumiseen, karhean kurkun voiteluun, yskään ja käheään ääneen. Päärynästä voi tehdä myös päärynähilloa, jonka voi maustaa lämmittävillä mausteilla, kuten kanelilla ja muskottipähkinällä.

Muita syksyn vuodenaikaan sopivia ruokia ovat mm. kurpitsa, omenat, persimonit, viikunat, siemenet ja pähkinät.

Myös happaman makuiset ruoat auttavat pitämään kehon nesteet sisällä, samalla kostuttaen kehoa. Hyviä happamia ruokia syksyyn ovat mm. greippi, sitruuna, suolakurkut, hapankaali ja omenat.

Lue lisää: Vinkkejä syksyyn kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta

4. Mene luontoon

Sillä, että löydämme todellisen luontoyhteytemme edes hetkeksi olemalla läsnä luonnossa, voi olla perustavanlaisia vaikutuksia yleiseen hyvinvointiimme. Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että luonnossa kävelleillä henkilöillä oli alhaisempi aktiivisuus aivoalueella, joka aktivoituu toistuvassa negatiivisen ajattelun kierteessä.

Luonnossa liikkuminen madaltaa stressiä ja jopa ehkäisee masennusta. Raikas ilma tekee myös aivoillesi hyvää, varsinkin jos vietät paljon aikaa sisätiloissa. Vaikka olisit luonnossa vain muutaman minuutin hengittäen raitista ilmaa keuhkoihin, kuunnellen lintujen laulua tai katsoen pilvien lipumista taivaalla, voi lyhytkin aika luonnossa vaikuttaa voimakkaasti mielentilaasi. Metsästä saat myös hyviä mikrobeja, jotka vaikuttavat suotuisasti suolistoon, ihoon ja mielenterveyteen.

5. Harjoita kiitollisuutta

Vaikka näinä haasteellisina aikoina olisi kenties helpompaa keskittyä siihen, mikä on huonosti, yritä kuitenkin keskittää huomiosi enemmän asioihin, jotka ovat hyvin elämässäsi. Voit harjoittaa kiitollisuutta esimerkiksi kirjoittamalla ylös päivittäin 3–5 asiaa, joista olet kiitollinen. Kirjoittamisen jälkeen sulje silmäsi ja tunne jokainen asia kiitollisuutena kehossasi. Saatat huomata jo muutamassa viikossa lisääntyneen kiitollisuuden ja kenties myös onnellisuuden tunteen päivittäisessä arjessasi.

 

Tervetuloa pitämään hyvinvoinnistasi huolta meille ASANA Helsinkiin - kurkkaa viikottainen aikataulu tästä. Muista myös meidän 3 x tutustumistarjous ensikertalaisille!

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.