Mitä hyötyä joogasta voi olla juuri sinulle?

Tieteellinen tutkimus koskien joogan hyötyjä on vielä jonkin verran vasta alustavalla tutkimustasolla, mutta suuri osa tähänastisista tutkimusten tuloksista tukee sitä, mitä joogan harjoittajat ovat tienneen jo vuosituhansien ajan: jooga on erittäin hyödyllistä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillemme.

Vaikka yleisesti joogasta saattaa saada ensisijaisesti kuvan, että siinä on kyse ainoastaan fyysisistä asennoista, jooga kokonaisuudessaan sisältää laajan valikoiman eri tekniikoita niin fyysisestä asanaharjoittelusta läsnäoloa harjoittaviin metodeihin kuten meditaatioon ja hengitysharjoituksiin. Joillain tunneilla saatat päästä tutustumaan myös joogafilosofiaan tai erilaisiin mantroihin. 

Mitä hyötyä sitten juuri sinulle voi olla joogasta? Joogan hyödyt ovat lukemattomat, mutta keräsimme niistä muutamia tärkeimpiä alle:

 

Joogasta apua kehon liikkuvuuteen

Kehon joustavuus ja liikkuvuus on tärkeä osa meidän fyysistä terveyttä. Jooga on loistava liikuntamuoto kehon liikkuvuuden ylläpitämiseen, ja joogan sisältä löytyykin monia eri joogatyylejä, joista varmasti löydät itsellesi sopivan vaihtoehton. Esimerkiksi yinjoogatunnit eivät vaadi aikaisempaa kokemusta joogasta ja sopivat siksi lähes kaikille.

Nivelten vähenevä joustavuus on luonnollinen osa ikääntymistä, ja joogasta näyttäisi tutkimusten mukaan olevan erityistä hyötyä kehon joustavuuden parantamiseen etenkin 60-vuotiailla ja sitä vanhemmilla. Vuonna 2019 tehdystä tutkimuksesta löytyy viitteitä, että joogasta olisi apua yli 60-vuotiaiden kehon joustavuuden paranemiseen. Tätäkin kannattaa itse kokeilla, olisiko joogasta apua omaan liikkuvuuteen, iästä riippumatta.

 

Löydä joogan avulla kehosi stressikohdat

Erilaiset jooga-asennot voivat auttaa löytämään kehostasi kohtia, joilla on taipumusta kerätä stressikuormaa kehoon. Etenkin restoratiiviset, lempeät jooga-asennot antavat mahdollisuuden huomioida, missä kehon osissa on kireyttä - ja mahdollisesti myös oppia ymmärtämään syitä stressin aiheuttajille. Pysähdy lempeästi tarkkailemaan ja kuuntelemaan kehoasi, mistä löytyvät juuri ne omat haastavat kohtasi. Kun opit ymmärtämään kehoasi, voit tehdä tarvittavia muutoksia stressin vähentämiseen arjessasi ja sitä kautta todennäköisesti myös kireydetkin kehossasi vähenevät.

Viiden viikon tutkimus liittyen yinjoogaan osoitti vähentävän sekä fysiologisia että psykologisia riskitekijöitä, jotka liittyvät mm. sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkimuksen perusteella yinjoogan harjoittaminen voisi olla helppo ja edullinen tapa vähentää korkeaan stressiin liittyviä negatiivisia terveysvaikutuksia.

Asanaharjoittelun lisäksi meditaatiolla, hengitysharjoituksilla ja äänimaljarentoutuksilla on tutkimuksen mukaan osoitettu olevan apua kehon jännityksiin ja stressiin.

 

Joogasta voi olla apua masennuksen hoitoon

Muutama vuosi sitten tehdyn tutkimuksen mukaan he, jotka eivät ole saaneet masennukseen apua lääketieteen perinteisistä hoidoista, voivat silti hyötyä joogasta. Tähän on syynä joogan ja syvähengityksen tuoma tasapainottava vaikutus autonomiseen hermostoon.

Toisen masennusta käsittelevän tutkimuksen mukaan jooga aktivoi parasympaattista vagushermoa. Vagushermo on yhdistävä hermo aivojen ja useiden sisäelinten välillä, ja sillä on myös iso rooli hormonituotannossa.

Stressihormoni kortisoli alenee vagushermon aktivoituessa ja samaan aikaan erittyy serotoniinia, joka auttaa säätelemään mm. mielialaa, ruokahalua ja unirytmiä. Tutkimuksen mukaan kaikki tämä voi saada vahvistusta muihin jooga-aiheisiin tutkimuksiin, joissa joogan on todettu mm. alentavan stressiä, nostavan mielialaa, parantavan ruokahalua ja parantavan unenlaatua.

 

Joogasta apua vastustuskyvyn kohenemiseen

Ehkä jo tiesitkin, että krooninen eli jatkuva stressi vaikuttaa negatiivisesti immuunijärjestelmääsi.

Kun stressi alentaa vastustuskykyäsi, olet alttiimpi erilaisille sairauksille. Joogasta voi siis olla hyötyä stressin alenemisen myötä suotuisasti myös immuunijärjestelmääsi. Joogaa kuitenkin pidetään tieteellisesti tuettuna vaihtoehtoisena stressin hoitomuotona.

Tutkimus joogan hyödyistä kehittyy edelleen, mutta joissain tutkimuksissa on löydetty selvä yhteys joogan harjoittamisen (etenkin säännöllisesti ja pitkällä aikavälillä) ja immuunijärjestelmän paremman toiminnan välillä.

Tämä johtuu osittain joogan kyvystä taistella kehon tulehdusta vastaan ​​ja osittain immuniteetin vahvistumisesta, joita myös eri tutkimukset puoltavat.

 

Hengitysharjoituksista tukea niin kehoon kuin mieleen

Jooga opettaa meitä olemaan yhteydessä hengitykseemme sekä käyttämään sitä tukemaan ja syventämään harjoitustamme. Tämä ei rajoitu vain fyysiseen joogaharjoitukseen, vaan myös arkiseen elämään laajemmassa mittakaavassa. Siitä, että kykenemme yhdistämään kehon ja mielen hengityksen avulla, voi olla loistava työkalu stressistä ja erilaisista haasteista selviytymiseen. Istumalla hiljaa ja havainnoimalla oman hengityksen kulkua voi myös olla osa henkistä harjoittelua.

Pranayamaa eli hengitysharjoituksia pidetään joogan olennaisena osana, jonka sanotaan vaikuttavan kehon fysiologisiin järjestelmiin. 1400:n eri tutkimuksen läpikäynti liittyen hengitysharjoitusten kokonaisvaikutuksiin tukee tätä väitettä muun muassa sillä, että tutkimusten mukaan pranayama-harjoituksista saattaa olla positiivisia vaikutuksia useiden eri kehon järjestelmien toimintaan, kuten verenkiertojärjestelmään.

 

Jooga saattaa auttaa unenlaatuun parantavasti

Mitatessaan unta ja unenlaatua, tutkijat tarkastelevat ihmisen kykyä sekä nukahtaa että unessa pysymistä. Ihmisen kärsiessä unettomuudesta vaikutus voi ulottua jopa molempiin näistä.

Joogan on osoitettu parantavan molempia: sitä, kuinka nopeasti saa unenpäästä kiinni sekä sitä, kuinka syvää unta yön aikana on. Tämä johtuu osittain joogaharjoituksen jälkivaikutuksista ja erityisesti joogan tarjoamasta henkisestä rauhoittumisesta ja stressin lievityksestä. 

Yhden tutkimuksen mukaan mielen ja kehon harjoittelu, kuten joogan harjoittaminen, osoitti tutkimukseen osallistuneilla huomattavasti parempaa mielialaa, mielenterveyttä ja unenlaatua verrattuna henkilöihin, jotka harjoittivat tavallista aerobista liikuntaa.

Kun uniongelmat vaivaavat ja mieli käy ylikierroksilla, yritä löytää itsellesi sopivia rentoutumiskeinoja hengitysharjoituksista, keskittymis- ja meditaatioharjoituksista sekä jooga-asennoista, jotka tutkitusti alentavat stressitasoja ja vaikuttavat sitä kautta myös unen laatuun.

Lue joogaopettajamme Joannan vinkit parempaan uneen joogan keinoin

 

Oman kokemuksen kautta löytyvät joogan hyödyt

Todennäköisesti löydät jatkuvasti uusia asioita, joihin joogasta on hyötyä. Saatat kenties huomata, että säännöllinen joogaharjoittelu auttaa tuntemaan olosi vähemmän jäykäksi aamulla herätessäsi. Ehkä lisääntynyt joustavuus helpottaa eteentaivutuksessa tai ehkä nukut rauhallisemmin yösi tai pysyt rauhallisempana haastavissa tilanteissa. Joogan hyödyt ovat yllätyksiä täynnä ja ne täytyy vain itse kokea! 

Vaikka joogatutkimus on vielä nuorta, etenkin verrattuna siihen, kuinka kauan ihmiset ovat harjoittaneet joogaa, tulokset ovat erittäin lupaavia.

Monet harjoitukset kuuluvat joogan kategoriaan, ja monet niistä eivät edes liity fyysiseen liikkumiseen, vaan keskittyvät paikallaoleviin meditaatiotekniikoihin. Koska jooga ei rajoitu fyysiseen liikkeeseen, se on harjoitus, jota voit tehdä joka päivä.

Toivottavasti löydät sinulle itsellesi parhaiten sopivan tavan tehdä joogaa - tehden samalla tärkeän sijoituksen oman hyvinvointisi edistämiseksi 

Nähdään matolla niin studiolla kuin Online-harjoitusten parissa!

 

Jos olet miettinyt joogan aloittamista tai haluat palautella mieleen jo joskus opittua, lämpimästi tervetuloa JoogaStarttiin: https://www.asanahelsinki.fi/joogastartti

Jos taas haluat joogata oman kodin rauhassa, tutustu Online-palveluun - 31.3.2024 asti Online-paketit superedullisesti: https://www.asanahelsinki.fi/online 

 

 

Joogan hyötyjen lähteenä:

https://www.healthline.com/

Close

Tilaamalla uutiskirjeen, saat tietoa ajankohtaisista tapahtumista, kursseista ja tarjouksista. Lähetämme uutiskirjeen noin kerran kuussa.